Poslovni dnevnik

Sve spremno za gradnju optičke širokopojasne mreže od kraja godine

Odlukom Vlade o financiranju projekta “Izgradnja nacionalne agregacijske širokopojasne infrastrukture i povezivanje ciljanih javnih korisnika” formalno je zatvoren krug za realizaciju velikog infrastrukturnog projekta u sklopu kojeg će se graditi optička širokopojasna mreža iduće generacije (ili NPBBI) diljem zemlje, a koji je ukupno vrijedan 786,7 milijuna kuna bez PDVa. Najveći dio, 85 posto, prihvatljivih troškova koji iznose 770,6 milijuna kuna uvećano za PDV, bespovratno će se financirati sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj, a ostatak će pokriti državni proračun s pozicija Ministarstva mora, prometa i infrastrukture. Nositelj projekta je državna tvrtka Odašiljači i veze, koja je u prosincu prošle godine potpisala i ugovor o financiranju iz EU fonda, nakon što je u listopadu projekt dobio zeleno svjetlo neovisnog stručnjaka za kontrolu kvalitete JASPERS, a u veljači i Europske komisije.

Radovi na projektu prema riječima državnog tajnika u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture Josipa Bilavera, počet će krajem ove godine, a dovršetak je predviđen 2025. Odlukom Vlade predviđeno je da se financiranje provede u razdoblju od tri godine od zaključenja ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava, odnosno najkasnije do kraja 2023. godine.

Na širokopojasnu optičku infrastrukturu koju se financira ovim projektom predviđa se uključiti ciljane korisnike unutar tijela javne uprave, te obrazovne, zdravstvene, kulturne, turističke, pravosudne i druge ustanove brzinama iznad 100 megabita u sekundi (Mbs). Projekt je namijenjen izgradnji infrastrukture u onim krajevima gdje ne postoji komercijalni interes za gradnju širokopojasne mreže iduće generacije, pa je država reagirala kako bi brzim i dovoljno jakim internetom omogućila ubrzana digitalizacija, te ravnomjeran život i socioekonomski razvoj u svim područjima Hrvatske.

Aktualno

hr-hr

2021-05-07T07:00:00.0000000Z

2021-05-07T07:00:00.0000000Z

https://poslovni-dnevnik.pressreader.com/article/281552293729861

Vecernji List