Poslovni dnevnik

Hanfa: ‘Plati me’ dužan surađivati u postupcima nadzora

Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (Hanfa) stajališta je da tvrtka Plati me d.o.o. s internetskom platformom Platime. hr i poslovnim modelom nije subjekt nadzora Hanfe, no kao upravitelj platforme dužno je surađivati u postupcima regulatornog nadzora, izvijestili su iz Hanfe. Iinternetska platforma Platime.hr zamišljena je kao oglasna ploča na kojoj bi vjerovnici imali mogućnost objave izdanih i po dužniku zaprimljenih i potvrđenih, dospjelih i nedospjelih računa, uz iskazivanje željene prodajne cijene za koju bi ustupili potraživanje potencijalnom otkupitelju toga duga.

Otkupitelji, među kojima mogu biti i financijske institucije, mogli bi dati ponudu za otkup oglašenih potraživanja. Platforma bi povezivala ponudu i potražnju, a imala bi mogućnost potpisivanja tipskih e-ugovora o ustupu potraživanja te bi na taj način omogućila transparentno sklapanje ugovora za sve dionike prijenosa određene tražbine, pojašnjavaju iz Hanfe.

Hanfa smatra da Plati me d.o.o. nije direktan subjekt nadzora, no riječ je o pravnoj osobi koja raspolaže informacijama koje su Hanfi potrebne da bi mogla utvrditi obavljaju li se poslovi faktoringa u skladu s propisima te će kao upravitelj platforme biti dužna surađivati u postupcima nadzora Hanfe te omogućiti uvid u poslovnu dokumentaciju i druge podatke.

Aktualno

hr-hr

2021-05-07T07:00:00.0000000Z

2021-05-07T07:00:00.0000000Z

https://poslovni-dnevnik.pressreader.com/article/281586653468229

Vecernji List