Poslovni dnevnik

Požgaj: Hrvatske šume šute, nastavljamo gasiti proizvodnju i otpuštati

Financijski plan o kojem je izvijestio glavne vjerovnike, jest restrukturirati obveze koje dužnik predviđa kroz održivi rok

MARIJA BRNIĆ marija.brnic@poslovni.hr

O odluci hoće li Požgajeve tvrtke konačno dobiti odluku Povjerenstva ispunjavaju li uvjete za kvotu za isporuku trupaca za ovu godinu ili ne, iz HŠ još nema informacija

Hrvatske šume (HŠ) još nisu odgovorile na prijedlog za rješavanje dospjelih dugovanja koji je Nikola Požgaj za svoje tvrtke uputio 23. travnja, a ujedno ni nakon 140 dana još uvijek nije stigla odluka Povjerenstva HŠa o statusu Požgajevih tvrtki Massive Panels i Massive Lumber po javnom pozivu za prodaju trupaca za 2021.

Požgaj se obratio ključnim vjerovnicima, bankama i dobavljačima. Uputio im je obavijest da se nastavlja s restrukturiranjem i da je u tijeku izrada financijskog plana koji će biti završen do 30. svibnja, a kojim se priprema reprogram obveza vjerovnicima i dobavljačima. Među vjerovnicima kojima se obratio Požgaj, kako stoji u priopćenju, su i Hrvatske šume, koje su račune njegovih tvrtki zbog dugovanja za isporučenu sirovinu u posljednja dva mjeseca nakon što je došlo do prekida suradnje, a riječ je o 14 milijuna kuna.

Šteta za državni proračun

Nastavak restrukturiranja podrazumijeva i dovršetak zatvaranja pogona i otkaze radnicima za kojima u novim uvjetima više nema potrebe. Prema ranijim najavama, predviđeno je do lipnja zatvaranje ukupno 288 radnih mjesta u sustavu, a Požgaj navodi kako je do svibnja realizirano 182 raskida ugovora s radnicima. Osim radnika, zbog nemogućnosti isporuke prekinuti su i višegodišnji ugovori s devet inozemnih kupaca.

Raskidom tih ugovora Požgajeve tvrtke ostale su, kako se navodi u priopćenju, bez osam milijuna eura, a osim kratkoročnog negativnog utjecaja Požgama ja još više brine izgubljeno povjerenje kupaca i mogući dugoročan prekid poslovnih odnosa.

“Na temelju ta dva provedena koraka možemo već sada navesti da šteta za državni proračun na razini mjeseca iznosi 700 tisuća kuna (razlika primitaka/ odljeva iz državnog proračun na bazi otkazanih ugovora o radu), dok je šteta u otkazivanju dugoročnih ugovora s kupcima za Požgaj Grupu veća od 1,4 milijuna u razdoblju trajanja predmetnih ugovora kroz izgubljenu dobit”, ističe Požgaj, koji nakon svega i dalje ne može “progutati” da je državna tvrtka samo tako prekinula tridesetogodišnju suradnju, ne mareći pritom ni za svoje potraživanje.

Financijski plan koji je u pripremi, o kojem je Požgaj izvijestio glavne vjerovnike, temelji se na restrukturiranju obveza koje dužnik predviđa kroz “održivi rok zbog manjeg otplatnog potencijala”, budući da su zbog nabave sirovine na tržištu taj trošak naglo povećan za 67 posto u odnosu na konkurenciju.

Odobrili obročnu otplatu

Na upit o Požgajevu prijedlogu rješavanja duga i nastavku suradnje u Hrvatskim šumablokirale

jučer su kratko poručili da je “Uprava Hrvatskih šuma donijela potkraj travnja odluku o odobravanju obročne otplate potraživanja, te na taj način omogućila jednake uvjete svim kupcima koji su dospjeli u probleme, a na koju se svi kupci mogu pozvati putem pisanog zahtjeva Hrvatskim šumama”. O odluci hoće li Požgajeve tvrtke konačno dobiti odluku Povjerenstva ispunjavaju li uvjete za kvotu za isporuku trupaca za ovu godinu ili ne, iz Hrvatskih šuma još nema informacija. No, Požgaj, koji je ovaj slučaj i borbu za egzistenciju poslovnog sustava koji zapošljava 500 radnika, podigao na političku razinu, ne odustaje od borbe protiv aktualnog vodstva Hrvatskih šuma. Referirajući se na navode Hrvatskih šuma u medijima da su tužbe koje je Požgaj lani podnio protiv te državne tvrtke neosnovane i da su njegove tvrdnje o njihovom ucjenjivanju lažne odgovara da će o (ne)osnovanosti podignutih tužbi odlučiti mjerodavni sud, ali da upravo stav vodstva Hrvatskih šuma na sastanku 8. veljače 2021., na kojem su nudili postupak mirnog rješenja spora, pokazuje suprotno, da njegovi odštetni zahtjevi nisu neosnovani. ❖

Aktualno

hr-hr

2021-05-07T07:00:00.0000000Z

2021-05-07T07:00:00.0000000Z

https://poslovni-dnevnik.pressreader.com/article/281595243402821

Vecernji List