Poslovni dnevnik

Val koronavirusa u Indiji poharao je i globalni brodski prijevoz

Golemi val epidemije COVID-19 koji hara Indijom snažno je udario globalnu brodarsku industriju s obzirom da je ta država jedan od vodećih izvora radne snage na brodovima. Luke poput Singapura i Fujairaha u Ujedinjenim Arapskim Emiratima zabranili su brodovima koji uplovljavaju promjenu članova posade ako su nedavno došli iz Indije. Vlasti kineske luke Zhoushan zabranile su uplovljavanje brodovima koji su u protekla tri mjeseca bili u Indiji i Bangladešu. Isto vrijedi i za posade na brodovima, navodi Financial Times pozivajući se na podatke Wilhelmsen Ship

Managementa, tvrtke za zapošljavanje pomoraca. Predstavnici industrije također tvrde da se često događa da testiranje pomoraca iz Indije pokaže da su pozitivni na koronavirus, iako su testovi prije ukrcavanja pokazali da su bili negativni.

“Prije smo imali brodove gdje je bilo zaraženo jedan ili dva člana posade. Sada imamo scenarij da je cijeli brod zaražen u vrlo kratkom vremenu”, kaže Rajesh Unni, izvršni direktor singapurske agencije za zapošljavanje pomoraca Synergy Marine Group. Indija je u četvrtak prijavila 410.000 novih slučajeva oboljenja, a gotovo 4000 ljudi je preminulo. Val koronavirusa veliki je problem za brodare s obzirom da su Indijci – uz Kineze i Filipince – među najzastupljenijim nacijama u pomorskom zanimanju. Od ukupno 1,6 milijuna pomoraca u svijetu, oko 240.000 su indijski državljani, prema podacima Međunarodne brodarske komore.

Mark O’Neil, predsjednik udruge agencija za zapošljavanje pomoraca InterManager, ističe kako će blokada Sueskog kanala u ožujku biti zanemariv događaj za globalne opskrbne lance prema disrupciji koju će donijeti nemogućnost izmjene posada. Prošlog ljeta oko 400.000 pomoraca bilo je praktički zatočeno na brodovima koje nisu smjeli napustiti zbog epidemioloških ograničenja i nemogućnosti povratka kući nakon isteka ugovora. Brodarski predstavnici ističu kako pomorci trebaju biti prioritetna skupina za cijepljenje.

Svijet

hr-hr

2021-05-07T07:00:00.0000000Z

2021-05-07T07:00:00.0000000Z

https://poslovni-dnevnik.pressreader.com/article/281638193075781

Vecernji List