Poslovni dnevnik

GASI SE 288 RADNIH MJESTA U DVAMA POGONIMA

Požgaj ostaje bez kvota, Ministarstvo zove reviziju da ‘pročešlja’ Hrvatske šume

MARIJA BRNIĆ marija.brnic@poslovni.hr

Iz dopisa Ministarstva poljoprivrede ne navodi se što je utvrdila revizija natječaja u slučaju Požgajevih tvrtki

Drvna industrija Požgaj nakon više od 150 dana dobila je odluku Hrvatskih šuma, a i očitovanje Ministarstva poljoprivrede o statusu njegovih tvrtki u raspodjeli trupaca za 2021. Prigovore koje je uložio na odbijenicu koju su na javnom natječaju provedenom u studenome prošle godine dobile Požgajeve tvrtke Massive Panels i Massive Lumber Hrvatske šume su odbile. O tome je informaciju Nikola Požgaj, čelni čovjek grupacije Požgaj, doznao s internetskih stranica državne tvrtke, a i odgovor Ministarstava poljoprivrede o provedenoj reviziji postupka koji mu je obećan početkom travnja nakon razgovora s ministricom Marijom Vučković, pročitao je iz priopćenja za javnost. U konačnoj odluci koju su Hrvatske šume donijele temeljem provedenog postupka nadzora proizvodnje potvrđeni su raniji razlozi zbog kojih mu neće biti dostupna drvna sirovina – njegovi pogoni ne zadovoljavaju uvjete jer “kupac nema vlastitu tehnologiju za prikazani razred dovršenosti”, ima nepodmirene obveze prema Hrvatskim šumama, a navodi se i novi razlog – preprodaja sirovine.

Kartelno djelovanje?

Prva dva uvjeta Požgaj je već objašnjavao – da se u odnosu na ranije godine kada je dobivao ugovor o kupnji sirovine nije promijenila niti tehnologija, a niti kriteriji koje postavljaju Hrvatske šume, dok je dugovanje nastalo nakon što mu je obustavljena isporuka sirovine. Novi razlog, preprodaja trupaca, za Požgaja predstavlja još jedan kontradiktoran potez Hrvatskih šuma, jer je riječ o praksi koja je uvedena takozvanim novim modelom raspodjele utvrđenim Pismom razumijevanja koji je između Hrvatskih šuma i HGK zaključen krajem 2017. Nije, tvrdi on, posrijedi preprodaja, nego se radi o korištenju sirovina unutar grupacije, po čemu, tvrdi, Požgaj nije iznimka. Na taj način funkvatske cioniraju i drugi veliki proizvođači, kojima je odobrena kvota i za ovu godinu, a takvu mogućnost poslovanja su im prije tri godine potvrdile upravo Hrvatske šume, što je po njegovim riječima i “zabilježeno”.

“Za nas je bitno da konačno imamo odluku Hrvatskih šuma, što nam omogućuje nastavak pripreme dokumentacije za pravnu bitku koju nastavljamo protiv nezakonitog postupanja te državne tvrtke”, kaže Nikola Požgaj, koji se proteklih dana odlučio i na dosad neviđen način borbe privatne tvrtke protiv politike državne tvrtke i resornog ministarstava – oblijepivši Zagreb jumboplakatima. Pratilo ih je i Požgajevo priopćenje za javnost s porukom da će biti ustrajni u svom cilju otvaranja ove problematike, a uz ostalo najavljene su nove akcije koje uključuju i objavu dokumentacije koja potvrđuje nezakonitosti u poslovanju i raspodjeli trupaca pa čak i kartelno djelovanje Hrvatskih šuma, Ministarstva poljoprivrede i HGK.

Ograđuju se od slučaja

Nakon te najave uslijedilo je i obraćanje javnosti Ministarstva poljoprivrede, iz čijeg se sadržaja može iščitati da se ono ograđuje od ovog slučaja.

“Raspodjela i ugovaranje kupoprodaje drvnih sortimenata iz šuma u vlasništvu Republike Hrvatske kojima gospodari trgovačko društvo Hršume temelji se isključivo na odluci Uprave društva, a sve u skladu s Pismom razumijevanja za ugovaranje okvirnih i godišnjih ugovora za kupoprodaju trupaca kojega je dana 15. prosinca 2017. potpisala s Udruženjem drvnoprerađivačke industrije pri HGK. Ministarstvo poljoprivrede nije sudjelovalo u izradi Pisma razumijevanja, nije jedan od njegovih potpisnika te nije ugovorna strana u kupoprodaji drvnih sortimenata”, stoji u priopćenju, u kojem se referiraju i na obećanu reviziju natječaja u slučaju Požgajevih tvrtki. Ne navodi se, pritom, što je tim postupkom utvrđeno, nego samo da su u Hrvatskim šumama proveli unutarnju reviziju od 19. do 23. travnja, iz čijeg nalaza je proizlazilo, kako se navodi, da su “za društva Grupe Požgaj stečeni uvjeti za završetak obrade prigovora i donošenje konačne odluke”.

Ministarstvo je izvijestilo i da je od Državne revizije zatražilo da pročešlja poslovanje Hrvatskih šuma, u dijelu koji se odnosi na kupoprodaju trupaca, od 2017. do 2021. godine. ❖

Novi kontradiktoran potez

Novi razlog odbijenice za Požgaja je nova kontradiktornost HŠ-a. Kaže da nije posrijedi preprodaja trupaca već korištenje sirovina unutar grupacije koje je odobreno

Prva Stranica

hr-hr

2021-06-14T07:00:00.0000000Z

2021-06-14T07:00:00.0000000Z

https://poslovni-dnevnik.pressreader.com/article/281539408903096

Vecernji List