Poslovni dnevnik

Švedski platni servis Klarna povećao vrijednost na 45,6 milijardi dolara

Najvredniji europski fintech prikupio dodatnih 639 milijuna dolara kapitala

TOMISLAV PILI tomislav.pili@poslovni.hr

Recentnu rundu dokapitalizacije predvodio je japanski tehnološki div SoftBank

Najvrednija europska kompanija čiji se izlazak na burzu željno iščekuje postala je još malo vrednija zahvaljujući ulaganju koje je predvodio japanski tehnološki div SoftBank. Kako prenosi CNBC, švedski platni servis Klarna priopćio je krajem prošloga tjedna da je obavio dokapitalizaciju vrijednu 639 milijuna dolara. Ovu rundu prikupljanja kapitala predvodio je SoftBankov Vision Fund 2, a sudjelovali su i Adit Ventures, Honeycomb Asset Management i WestCap Group.

Učvrstili poziciju

Dokapitalizacijom je Klarna vrednovana na 45,6 milijardi dolara čime je dodatno učvrstila poziciju najvrednije kompanije u Europi koja nije na burzi. Na svjetskoj razini, među fintechovima, od Klarne je vredniji samo Stripe. Švedska kompanija jedan je od najvećih pružatelja financijskih usluga “kupi sad, plati kasnije” koje omogućuju beskamatnu kupnju kroz otplatu mjesečnih rata. Te su usluge posebno postale popularne od izbijanja pandemije koronavirusa. U priopćenju povodom recentne runde dokapitalizacije Klarnin suosnivač i izvršni direktor Sebastian Siemiatkowski izjavio je kako potrošači nastavljaju odbijati plaćati naknade i kamate po revolving karticama istovremeno se krećući prema rješenjima koje bolje odgovaraju njihovim potrebama.

“Transparentnije i ugodnije alternative povezane su sa promjenom globalnih potrošačkih preferencija”, dodao je Siemiatkowski. Klarusluge predstavljaju alternativu kreditnim karticama, a kompanija zarađuje novac na naknadama koje naplaćuje trgovcima za svaku transakciju koju učini njezin klijent. Ističe kako trgovci s kojima surađuje često svjedoče povećanju prodaje.

Tijekom prošle godine Klarna je zabilježila rekordne prihode od 1,2 milijarde dolara. Međutim, gubitak je također skočio za 50 posto, na 109,2 milijuna dolara uslijed povećanih troškova povezanih sa međunarodnim proširenjem poslovanja.

Regulatorni pritisak

No, kompanija se suočava i sa sve većim regulatornim pritiskom, posebno u Velikoj Britaniji. Naime, tamošnja vlada smatra da takve platne servise treba bolje regulirati jer njihove usluge mogu dovesti do nekontroliranog povećanja zaduženja građana. Valja naglasiti kako je dokapitalizacija Klarne jedna u nizu velikih ulaganja u europski tehnološki sektor u posljednje vrijeme. Prije desetak dana švedski proizvođač baterija Northvolt objavio je kako je prikupio 2,75 milijardi dolara čime je kompanija vrednovana na 11,75 milijardi dolara.. Inače, prošla je godina bila rekordna što se tiče priljeva kapitala u europski tehnološki sektor. Prema podacima Pitchbooka, startupi sa “starog kontinenta” prikupili su 52 milijarde dolara. Od zvučnijih imena, u Klarnu su uložili američki rapglazbenik Snoop Dogg te kineski platni seris Ant iza kojeg stoji osnivač Alibabe Jack Ma. Sebastian Siemiatkowski ranije je izjavio kako bi Klarna mogla izaći na burzu već ove godine. ❖

Prva Stranica

hr-hr

2021-06-14T07:00:00.0000000Z

2021-06-14T07:00:00.0000000Z

https://poslovni-dnevnik.pressreader.com/article/281711207594936

Vecernji List