Poslovni dnevnik

Svježi kapital razvodnjava većinski udjel države u Jadroplovu

Prikupljanjem novog kapitala fokus bi se prebacio na projekte pomlađivanja flote, i ‘zelene planove’ poput električnih brodova... Dokapitalizacija Splitski brodar krenuo po svježi kapital, cilja na 50 milijuna kuna

JADRANKA DOZAN jadranka.dozan@poslovni.hr

Usplitskom Jadroplovu dokapitalizacija se najavljuje već godinama, a u više navrata ti su planovi bili i na dnevnom redu glavnih skupština. Dugogodišnji plan napokon se pretočio i u konkretan javni poziv investitorima za upis novih dionica. Uprava splitskoga brodara jučer ga je objavila putem Zagrebačke burze. Investitorima se nude dva milijuna novih dionica. Kako je minimalna cijena utvrđena na najmanje 25 kuna po dionici, rezultat cijele operacije za kompaniju bi, uz pretpostavku upisa svih ponuđenih dionica, trebalo biti barem 50 milijuna kuna svježeg kapitala, s tim da bi se zbog niže nominale dionica (10 kuna) temeljni kapital time povećao za 20 milijuna kuna.

Povećanje kapitala provest će se i ako interes pri upisu bude manji od maksimano utvrđene ponude dionica. Konkretno, donji prag uspješnosti za provedbu dokapa utvrđen je na upis milijun dionica odnosno prikupljenje najmanje 25 milijuna kuna. Sam proces namijenjen je tzv. kvalificiranim ulagateljima, što znači da nije nužna izrada i procedura odobrenja Prospekta.

No, to ujedno znači i razmjerno veće minimalne pojedinačne uloge. U konkretnom slučaju pristup upisu definiran je na najmanje milijun kuna uloga. Postupak službeno počinje od idućeg tjedna, a upis će trajati četiri tjedna, zaključno s 20. kolovozom. Iz kompanije su pak najavili da će uz javni poziv na mrežnim stranicama društva objaviti memorandum o ciljevima i uvjetima dokapitalizacije.

U svakom slučaju, situacija na brodarskom tržištu danas je daleko bolja nego u većem dijelu proteklog desetljeća. U tom smislu tajming za dokapitalizaciju je pogodan, to prije što se u sagledavanju globalnih izgleda za ovu i iduću godinu računa na i dalje solidnu potražnju u tom biznisu.

Uz višegodišnje nepovoljno stanje vozarina za Jadroplov su protekle godine bile prilično teške, na rubu “opasnog življenja”, ali u međuvremenu je u okviru financijskog restrukturiranja kroz dogovore s kreditorima značajno smanjena razina duga, a krajem prošle godine provedeno je i smanjenje temeljnoga kapitala. Sve u svemu, dokapitalizacijom bi se zaokružio proces restrukturiranja i fokus bi se prebacio na potrebno pomlađivanje flote, “zelene planove” poput projekta električnih brodova, kao i na optimalizaciju upravljanja imovinom koja, primjerice, uključuje i atraktivnu lokaciju upravne zgrade kompanije u samom centru Splita.

U Upravi Jadroplova na čelu s Branimirom Kovačićem javni su poziv za upis dionica popratili komentarom kako vjeruju da su pred društvom “mirna mora, jer ovaj proces kao finalni stadij restrukturirana predstavlja jezgru dugoročne stabilnosti, prosperiteta i razvoja tvrtke”.

Provede li se dokapitalizacija u ciljanom broju dionica, to će za Jadroplov, među ostalim, biti i privatizacijski iskorak kojim će država sa sadašnjih 70 posto udjelom pasti na manjinski kontrolni paket. Trenutno je, naime, temeljni kapital kompanije podijeljen na nešto manje od 1,64 milijuna dionica, od čega je u vlasništvu države oko 1,15 milijuna dionica.

Branimir Kovačić ‘Vjerujemo da su pred društvom ‘mirna mora’, dokap je finalni stadij restrukturiranja i predstavlja jezgru dugoročne stabilnosti i razvoja tvrtke’

Društvo za upravljanje private equity fondovima Invera Equity Partners (IEP) finalizirala je ulaganje u tvrtku Metamorfoza koja stoji iza poznatog obrazovnozabavnog koncepta Muzej iluzija. Ovaj se poslovni model temelji na franšizi i prisutan je u 20 zemalja, u 34 grada na četiri kontinenta – New York, Pariz, Toronto, Beč, Dubai, Šangaj... Koncept su razvili osnivači i trenutačni dioničari tvrtke Tomislav Pamuković i Roko Živković, pokrenuvši ga u lipnju 2015. u Zagrebu, gdje je odmah doživio velik uspjeh i odakle se brzo počeo širiti i diljem svijeta. Ulaganje u Metastio morfozu prva je transakcija koju je financirao fond Invera Private Equity, a podržali su je Europski investicijski fond, Europska banka za obnovu i razvoj, Raiffeisen obvezni mirovinski fond, Erste Plavi obvezni i dobrovoljni mirovinski fond, Fond za financiranje razgradnje (NEK) te PBZ Croatia Osiguranje obvezni mirovinski fond. IEP je tako stekao većinski (65%) udio u tvrtki i obvezao se povećati njen kapital u iznosu od 3 milijuna eura.

“Oduševljeni smo novim partnerstvom i smatramo da je ovo sjajan način da koncept Muzeja iluzija raste i nastavi biti globalni lider u segmentu edutaintamorfoza menta”, rekli su Pamuković i Živković.IEP će nastaviti razvijati Metamorfozu te jačati partnerstvo s osnivačima tvrtke. Tvrtka je usmjerena na daljnje širenje u svijetu, prvenstveno putem franšiza, ali i zaokretanjem poslovnog modela u kojem bi Meotvarala i upravljala muzejima u svim većim gradovima diljem svijeta.

“Stvoriti novu ideju i pretvoriti je u tržišni proizvod je samo po sebi veliki uspjeh. Stvoriti novu ideju i pretvoriti je u globalno prepoznatljiv brend na četiri kontinenta i više od 20 zemalja u roku od 6 godina je zaista izuzetno. Evidentno je trebala jedinstvena kombinacija kreativnosti, vizije i ustrajnosti osnivača da Metamorfoza dođe na ovu razinu. Ponosni smo što su nam Roko i Tomislav dali povjerenje te se udružili s nama u ovoj fazi”, rekao je Kemal Sikirić, izvršni partner IEPa.

Prva Stranica

hr-hr

2021-07-23T07:00:00.0000000Z

2021-07-23T07:00:00.0000000Z

https://poslovni-dnevnik.pressreader.com/article/281505049242312

Vecernji List