Poslovni dnevnik

Gradnjom dvaju brodova flota će se s prosječnih 15 pomladiti na 5-6 godina

Znakovit detalj U provedbu procesa prikupljanja novca nisu uključeni investicijski bankari

Kako nema naznaka da bi država sudjelovala u dokapitalizaciji, s novih dva milijuna dionica njezin bi se udjel sveo na 31,7 posto.

Burzovni igrači obično vole “manje države” u kompanijama, pogotovo u globalnim biznisima kakvo je brodarstvo.

U investicijskoj zajednici zanimljivim detaljem u Jadroplovovoj dokapitalizaciji smatraju i to što u nju provedbeno nisu uključeni investicijski bankari. Znači li to i da su određeni veći investitori već jasno signalizirali značajnu količinu upisa?

Glavni ciljevi

“Tijekom proteklih mjeseci imali smo nekoliko upita u vezi s privatizacijom Društva, međutim, u ovom trenutku nemamo s niti jednom zainteresiranom stranom postignut dogovor o strateškom partnerstvu ili bilo kakav drugi dogovor”, kaže čelnik Jadroplova Branimir Kovačić. Ističe i kako su glavni ciljevi dokapitalizacije, koja dolazi provedenom restrukturiranju, “osiguranje svježeg kapitala za obnovu flote i razvoj novih projekata te, sukladno planu restrukturiranja, djelomična privatizacija Društva”. Kad je posrijedi stanje flote splitskog brodara, ona trenutačno broji pet brodova za prijevoz rasutih tereta, a prosječna im je starost oko 15 godina. U cilju pomlađivanja u planu su dvije novogradnje, a zamjenom dvaju starih za nove brodove, računa se da će se prosjek starosti flote Jadroplova svesti na petšest godina. Usto, splitski brodar još zimus je najavio i planove vezane uz putničke brodove na električnu energiju, na tragu smjernica EU prema kojima se do 2050. treba osigurati pomorski prijevoz uz nultu emisiju stakleničkih plinova. U vezi s tim planovima navodno se trenutačno u Njemačkoj već rade određena ispitivanja. Inače, javni poziv za dokapitalizaciju objavljen je temeljem odluke glavne skupštine Jadroplova iz studenoga pretprošle godine. Skupština je tada, naime, dala ovlast Upravi da uz suglasnost Nadodbora poveća temeljeni kapital do najviše 40,9 milijuna kuna izdavanjem novih dionica, kao i da odobri strateškom partneru da nove dionice stekne bez obveze objavljivanja ponude za preuzimanje. Na skupštini u lanjskom prosincu, pak, radi pokrića gubitaka donesena je odluka o pojednostavljenom smanjenju temeljnog kapitala s 81,8 na 16,4 milijuna kuna, svođenjem nominale dionice s 50 na 10 kuna.

Moguć poticaj s rezultatima

Konačno, NO Jadroplova je prije nešto više od mjesec dana ovlazornog Upravu da poveća temeljni kapital izdavanjem novih dionica do ukupne nominalne vrijednosti od 20 milijuna kuna. Na interes investitora tijekom trajanja upisa zacijelo će utjecati i skora objava polugodišnjih rezultata, koji bi s obzirom na stanje tržišta mogli biti poticajni. ❖

Interesenata ima...

Imali smo više upita u vezi s privatizacijom, no nemamo s niti jednom zainteresiranom stranom dogovor o strateškom partnerstvu ili drugi sporazum

Aktualno

hr-hr

2021-07-23T07:00:00.0000000Z

2021-07-23T07:00:00.0000000Z

https://poslovni-dnevnik.pressreader.com/article/281526524078792

Vecernji List