Poslovni dnevnik

Žele mapirati staze na Marjanu i organizirati radionice za djecu u ZOO-u

Perspektivne srednjoškolke Na Upshift radionici razradili projekt novih rekreativnih sadržaja u šumi iznad Splita

LUCIJA ŠPILJAK lucija.spiljak@poslovni.hr

Uz pomoć HPD Mosor organizirale su nagradni foto natječaj čija je izložba radova otvorena do kraja rujna

Za bolji Marjan” naziv je projekta koji su Nikolina Musa, Mia Rosić i Ariana Kecić, učenice su Gimnazijskog kolegija “Kraljica Jelena” s pravom javnosti Split, prijavile na UPSHIFT trodnevnu radionicu u sklopu jedinstvenog UNICEF-ova programa za mlade i adolescente ZABUM (Za budućnost mladih), odakle su se vratile kao jedan od pobjedničkih timova, odnosno projekata. Kao što i sam naziv govori, djevojke su se usmjerile na uređenje neodržavanih postojećih površina i stvaranje novih rekreativnih sadržaja u Park šumi Marjan u Splitu.

Nikolina, Mia i Ariana ispričale su nam kako su za UPSHIFT trodnevnu radionicu, koju zajedno provode Ured Unicefa za Hrvatsku i Hrvatski ured za kreativnost i inovacije (HUKI), čule od školske psihologinje Hane Paver. Bila im je to, kažu, dobra prilika da se okušaju u nečem novom, drugačijem i izađu iz zone komfora. Prije početka radionice provele su za prijavljenu temu PŠ Marjan anketu s 200 ispitanika kako bi utvrdile što njihove građane muči.

“Na temelju toga osmislile smo plan koji smo prvo predstavile školskoj psihologinji jer nam je ona u početku bila najveća podrška. Projekt smo do kraja pripremile za realizaciju na radionici uz vodstvo naše mentorice Nikoline Jamičić”, pojašnjava Nikolina.

Za prvi projekt odabrale su foto natječaj s glavnom temom prirodne ljepote i kulturne baštine Marjana kako bi malim koracima krenule mladima približavati Marjan.

“Primijetile smo da ga zanemaruju i ne cijene koliko bi trebali. Kako kao pojedinci nismo mogle same organizirati nagradni foto natječaj, obratile smo se za pomoć HPD Mosoru te smo na sastanku predsjednici Ivani i voditeljici foto sekcije Žani prezentirale gotovu ideju. Bile su oduševljene našim planom te smo odmah sklopili suradnju. Natječaj je bio otvoren od 1. lipnja do 4. srpnja, a dodjela nagrada održala se 12. srpnja na Prvoj vidilici na Marjanu, nakon čega je uslijedilo otvorenje same izložbe u prostorima HPD Mosora gdje će fotografije biti izložene do kraja rujna”, pojasnila nam je Mia koja je s kolegicom Nikolinom iz tima UPSHIFT trodnevnu radionicu iskoristila za osnivanje inicijative Flores za bolji Split. U sklopu inicijative ćele, kažu, osvijestiti, educirati i motivirati mlade te pokrenuti volonterske akcije.

“Sljedeće nam je u planu izrealizirati do kraja projekt s Upshifta te su u pripremi letci na kojima će biti QR kodovi koji vode u program All trails gdje će biti mapirane tematske staze Marjana uz dvojezične opise i fotografije. Osim toga sklopile smo suradnju sa zoološkim vrtom na Marjanu te ćemo zajedno organizirati zabavne i edukativne radionice za djecu”, najavila je Nikolina.

No unatoč hvale vrijednoj ideji, djevojke kažu da im na početku nije bilo lako jer je okolina bila nepoticajna, a njihovi su vršnjaci podcjenjivali njihov projekt i uloženi trud i rad. Međutim, Nikolina, Mia i Adriana kažu da im je to bio samo dodatni poticaj kako bi dokazale da se uz upornost može sve postići.

“Kako smo radile, tako su nam se počela otvarati mnoga vrata i samo smo hvatale prilike koje su nam dolazile. Naravno, naša najveća podrška bili su roditelji te školska psihologinja i razrednica. Surađivale smo s: HPD Mosor, Udruga Marjan, Javna ustanova za upravljanje PŠ Marjan, Zoološki vrt Split”, navodi Nikolina.

S obzirom na to da su se okušale u nečem novom i suprotstavile nepoticajnoj okolini, zanimalo nas je kako ove perspektivne srednjoškolke gledaju na hrvatski obrazovni sustav i kakvi su njihovi planovi u budućnosti – ostati u Hrvatskoj ili graditi karijeru vani.

“Hrvatski obrazovni sustav, unatoč reformama, pomalo je zaostao. Svi dijelovi Hrvatske nisu podjednako opremljeni za normalan rad, a nerijetko se može naići i na neispravne uređaje. No najveći je problem stav profesora koji se nije mijenjao u korak s reformama. Po mom mišljenju trebalo bi uvesti više edukacijskih programa na kojima će se osim učenika obrazovati i profesori. Također, gradivo bi trebalo smanjiti tako da se izbaci višak nepotrebnih informacija. Posebna pažnja trebala bi se pridavati izradi prezentacija, a posebice načinu na koji se ti radovi prezentiraju”, kaže Ariana. Iako djevojkama nije bilo lako na početku pandemije zbog online nastave i udaljenosti od kolega i prijatelja, smatraju da su se škole dobro snašle. ❖

Kako do pretplate? Sve mlade pozivamo da od veljače putem našeg portala poslovni.hr dođu do svojih besplatnih e-pretplata te zakorače u biznis klasu broj jedan

Poslovni Mindset

hr-hr

2021-07-23T07:00:00.0000000Z

2021-07-23T07:00:00.0000000Z

https://poslovni-dnevnik.pressreader.com/article/281556588849864

Vecernji List