Poslovni dnevnik

Agroideja oživjela voćnjak, a proizvodit će i kozji sir

Sve je prije tri godine pokrenula švicarskobosanska tvrtka ‘Agroideja’ na čelu s Hemom Jusovićem Na površini od 12 hektara kod Ustikoline niču novi zasadi

Na površini od 12 hektara nekadašnjeg voćnog rasadnika na Cvilinu kod Ustikoline niču novi zasadi voća, povrća i žitarica, a sve je prije tri godine pokrenula švicarsko-bosanska tvrtka “Agroideja” na čelu s Hemom Jusovićem, piše internetski portal klix.ba.

Trogodišnji rad se isplatio pa je nekadašnji zapušteni rasadnik potpuno oživio, a u planu imaju i pokretanje novih pogona za proizvodnju prehrambenih i mliječnih proizvoda.

Propali pokušaji

Svi dosadašnji pokušaji na ovom gazdinstvu su propali, ali je Agroideji uspjelo da pokrene biljnu proizvodnju te na ovom prostoru uspješno uzgaja voće, povrće i žitarice.

Najveći dio zakupljenog zemljišta pretvorili su u zasade jagoda i malina te drugih vrsta voća i povrća za kojim vlada potražnja na tržištu.

“Imamo dva hektara jagoda, oko dva hektara stablastog voća, oko tri dunuma proizvodnje jagodičastog voća, odnosno maline, 1300 četvornih metara pod plastenicima i tri hektara proizvodnje žita odnosno krumpira”, kaže Hemo Jusović, direktor Agroideje Ustikolina. Agroideja u ovoj godini završava ciklus ulaganjem u biljnu proizvodnju, uvođenjem novih tehnologija za proizvodnju organske hrane. To prepoznali i strani investitori, ali i Poljoprivredno-prehrambeni fakultet Sarajevo, s kojim je potpisan i memorandum o suradnji.

“Trenutno Agroideja ima šest stalno zaposlenih radnika te oko 20 sezonskih radnika. U planu su i novi projekti u oblasti prehrambene proizvodnje, planiramo otvaranje pogona za proizvodnju tjestenine, gdje bi se osigurala i dodatna radna mjesta što svakako puno znači i samoj općini Foča u FBiH. Planirano je i proširenje kapaciteta na području Goražda, gdje će se uspostaviti slični pogoni, a akcent je na pokretanju mljekare. Uradili smo glavni projekt, osigurat ćemo potrebne dozvole kako bismo već naredne godine pokrenuli projekt proizvodnje kozjeg sira za strana tržišta, za što imamo sporazum o suradnji s partnerima u Švicarskoj”, kaže Jusović za portal klix.ba. Uz pokretanje proizvodnje voća i povrća, stočarsku proizvodnju te preradu mlijeka u regiji, u planu imaju i povezivanje s lokalnim poljoprivrednicima.

Udruživanje proizvođača

“Naš cilj je da ostvarimo komunikaciju s proizvođačima na ovom području i organiziramo proizvodnju voća i povrća za kupce te eventualno otkup kravljeg i kozjeg mlijeka. Primarni cilj je da iskoristimo mogućnosti ovog područja za proizvodnju zdrave hrane za domaće i strano tržište”, naglasio je Hemo Jusović, direktor grupe Agroideja.

Regija

hr-hr

2021-07-23T07:00:00.0000000Z

2021-07-23T07:00:00.0000000Z

https://poslovni-dnevnik.pressreader.com/article/281569473751752

Vecernji List