Poslovni dnevnik

Dok se Washington i Peking svađaju, međusobna trgovina doslovno cvate

Podaci kineske carine pokazuju snažan rast izvoza i uvoza u najveće svjetsko gospodarstvo

TOMISLAV PILI tomislav.pili@poslovni.hr

Trgovina između Kine i Amerike trenutno je na rekordnim razinama i čini se da potpuno ignorira političke tenzije između te dvije velesile, uvedene trgovinske barijere i pandemiju koronavirusa. Kako piše Bloomberg pozivajući se na podatke kineske carine, Kina i SAD međusobno šalju robu najbržom dinamikom do sada. Kina je u drugom tromjesečju izvezla robe u SAD u vrijednosti od 133,9 milijardi dolara, a uvezla za 41,4 milijarde dolara. U posljednje dvije godine viši iznos bilateralne trgovine zabilježen je samo u četvrtom tromjesečju prošle godine kada je u američke luke stigla roba vrijedna 142,3 milijarde dolara dok je američka ekonomija u Kinu izvezla robe za 43,6 milijarde dolara.

Prošlo već 18 mjeseci

Od potpisivanje “Faze 1” trgovinskog sporazuma između SADa i Kine prošlo je već 18 mjeseci, a dokument koji je bivša Trumpova administracija predstavljala kao veliki uspjeh za sada figurira tek kao trgovinsko primirje između dva gospodarska diva. Američki deficit u trgovini s Kinom nije opao, glavnina carina koje je uveo Trump (a Kina odgovorila protumjerama) i dalje su na snazi, a početak pregovora o gorućim ekonomskim problemima koji tište odnose tih dviju država za sada se ne naziru. Međutim, dok američkokineski odnosi u drugim područjima postaju sve lošiji poput pitanja autonomije Hong Konga, statusa Tajvana ili porijekla koronavirusa bilateralna trgovina doslovno cvate. Nakon što je u veljači prošle godine potonula na svega 19 milijardi dolara uslijed zatvaranja kineskih tvornica, u posljednjih godinu dana oporavila se na rekordne razine.

Štoviše, ekonomski analitičari ocjenjuju da će se ovakav trend nastaviti i u narednim mjesecima. Gotovo polovica od 259 milijardi dolara vrijedne robe koja dolazi i odlazi iz najveće američke luke u Los Angelesu odnosi se na Kinu i Hong Kong. “Svi pokazatelji ukazuju na snažno drugo polugodište”, kaže Gene Seroka, izvršni direktor losanđeleske luke. Dodao je kako je odjeća iz jesenske kolekcije, školski pribor te darovi za Noć vještica i Dan zahvalnosti već pristigli na lučke dokove. Podaci o rastućoj trgovini između Kine i SADa pokazali su u praksi kako su potpuno neosnovane teze da će uvođenje carina na nekoliko storina milijardi vrijednu trgovinu rezultirati odvajanjem dobavnih lanaca. Umjesto toga, obje su strane očito naučile “živjeti” s carinama.

Tako kineske kompanije kupuju više američke robe i poljoprivrednih proizvoda dok američke tvrtke ubrzano uvoze kinesku robu kako bi zadovoljile rastuću potražnju potaknutu nekoliko bilijuna dolara vrijednim poticajima postpandemijskom oporavku. “Vidjeli smo snažnu potražnju potrošača tijekom pandemije, a sada vidimo i

Polovica robe

Gotovo polovica od 259 milijardi dolara vrijedne robe koja dolazi i odlazi iz najveće američke luke u Los Angelesu odnosi se na Kinu i Hong Kong

razine uvoza koje su na vrhuncu”, kaže Jonathan Gold, potpredsjednik za dobavne lance i carinsku politiku u Nacionalnoj federaciji trgovaca, udruzi koja predstavlja male obiteljske dućane, ali i velike trgovačke lance. “To je snažan znak da se gospodarstvo nastavlja oporavljati”, istaknuo je Gold.

Smanjenje marži

S carinama na više od 300 milijardi dolara vrijedan uvoz kineske robe, većina američkih trgovaca izabrala je apsorbirati troškove i smanjiti svoje marže, dodaje Gold. Doduše, dio trgovaca troškove je prebacio i na krajnje kupce. No, Gold kaže kako porast troškova nije uzrokovao samo trgovinski rat, već i poremećaji u opskrbnim lancima koji je donijela pandemija. Administracija predsjednika Bidena za sada se nije izjasnila hoće li nastaviti s primjenom Trumpovog sporazuma. Međutim, američka trgovinska predstavnica Katherine Tai ocijenila je trgovinske odnose s Kinom kao “neuravnotežene” dok je ministrica financija Janet Yellen kazala da Trumpov sporazum nije dotaknuo fundamentalne probleme ekonomskih odnosa s azijskom silom.

Chad Bown, analitičar Peterson instituta za međunarodnu ekonomiju, čiji se posljednji radovi fokusiraju na efekte “Faze 1” trgovinskog sporazuma, ističe kako je taj dokument u ovom trenutku “prilično irelevantan”. “Kina kupuje ono što joj treba. Ako kupuje više određenih američkih proizvoda, to čini vjerojatno zbog svojih interesa”, naglašava Bown. No, ako sporazum i bude napušten, iskustva iz posljednjih nekoliko godina pokazala su da je teško zaustaviti ili promijeniti međunarodnu trgovinu, čak i ako za to postoji politička volja. ❖

Prva Stranica

hr-hr

2021-07-23T07:00:00.0000000Z

2021-07-23T07:00:00.0000000Z

https://poslovni-dnevnik.pressreader.com/article/281586653620936

Vecernji List