Poslovni dnevnik

Standard & Poor’s poboljšao izglede kreditnog rejtinga Zagreba

Agencija Standard & Poor’s potvrdila je kreditni rejting dugoročnog duga Grada Zagreba na razini BB i izmijenila izglede iz negativnih u stabilne, procjenjujući da će gradu na ruku ići oporavak hrvatskog gospodarstva i konsolidacija proračuna. Rejting ‘BB’ odražava pritisak na likvidnost Zagreba, umjereno visoki dug i oscilacije u regulatornom okruženju, a te slabosti dijelom ublažava potpora koju će grad dobiti od EUa i hrvatske vlade kako bi se obnovila infrastruktura nakon potresa, ističu u S&Pu.

Obnova od potresa ne bi trebala izazvati značajne manjkove u gradskom proračunu, procjenjuju. Grad ovisi o potpori EUa i dobro surađuje s vladom, primjećuje agencija, napominjući ipak da je pitanje kakva će biti ta suradnja, budući da gradom upravljaju oporbene stranke. Agencija među faktorima potpore izdvaja i oporavak hrvatskog gospodarstva od posljedica pandemije, uz procijenjenu stopu rasta u ovoj godini od 6,5 posto, što bi gradu trebalo donijeti dodatne prihode.

Udio Zagreba u troškovima obnove od posljedica katastrofalnih potresa zasada je vrlo nizak, ali će, po mišljenju agencije, opterećivati gradski proračun godinama. Iako će troškovi grada vjerojatno biti manji no što se u početku mislilo, u agenciji i dalje polaze od pretpostavke da će Zagreb morati pokriti određene troškove, što će se protegnuti na više godina, a možda i desetljeća, navodi se u priopćenju.

Analitičari procjenjuju da će gradski proračun do 2023. biti pod pritiskom i zbog kontinuirane potrebe za ulaganjima. Napominju da primjećuju promjenu u politici grada nakon lokalnih izbora, održanih ovog proljeća. “Novi gradonačelnik, poduprt dvostranačkom koalicijom s većinom mjesta u gradskoj skupštini, pokrenuo je u ljeto 2021. mjere konsolidacije, uključujući spajanje gradskih uprava i smanjenje plaća”, navodi agencija S&P.

Aktualno

hr-hr

2021-09-28T07:00:00.0000000Z

2021-09-28T07:00:00.0000000Z

https://poslovni-dnevnik.pressreader.com/article/281573768848068

Vecernji List