Poslovni dnevnik

VOJNO-INDUSTRIJSKI KOMPLEKS

Dok-Ing u nas probija led, s autonomnim dizel-električnim sustavom

DARKO BIČAK darko.bicak@poslovni.hr

Zasad su u projekt uključene tri tvrtke, Dok-Ing koji je razvio platformu, Orqa, poznata po pametnim naočalama za upravljanje dronovima, te Defensphere

Europski obrambeni fond (eng. EDF) raspolaže s 7,9 milijardi eura koje će podijeliti tvrtkama iz vojno-industrijskog kompleksa Europske unije, a na ozbiljan dio kolača računa i Hrvatska, posebice zagrebački DokIng. No, kako gotovo svi europski fondovi imaju neke svoje specifičnosti, tako i EDF ima uvjet da u konkretnom projektu moraju sudjelovati tvrtke iz najmanje tri zemlje Unije. To je bio i ključni razlog za potpisivanje sporazuma o poslovnoj suradnji na prijavama za Europski obrambeni Fond između Hrvatskog klastera konkurentnosti obrambene industrije (HKKOI) i Estonskog industrijskog udruženja sigurnosno-obrambene industrije (EDIA), što se dogodilo prošlog mjeseca, te našeg i slovenskog klastera proteklog tjedna. Već prije je hrvatski klaster potpisao sličan sporazum s Portugalom.

Sporazum sa Slovenijom je posebno važan zbog tradicionalne suradnje komplementarnih industrija dviju zemalja, što seže u desetljeća, ako ne i stoljeća unatrag, a Estonija i Portugal će donijeti novo znanje i tehnologiju ovoj suradnji. Kako je pojasnio Gordan Pešić iz HKKOIja, inače voditelj razvoja poslovanja DokInga, radi se o bitnom koraku za povlačenje novca iz EU fondova, no istodobno i o komplementarnoj suradnji partnera na razvoju i usavršavanju proizvoda koji će biti globalno konkurentan.

Novi zamašnjak razvoju

U konkretnom slučaju se radi o udruživanju snaga na dogradnji nedavno predstavljenog Dokingova modularnog robotskog sustava Komodo.

“Ciljano biramo povezivanje s industrijskim udruženjima u pojedinim zemljama Europe za koje procijenimo da imaju tvrtke s komplementarnim tehnologijama i na temelju toga se ta suradnja s nacionalne i institucionalne razine spušta na razinu samih kompanija. Tako kompanije mogu stvarati konzorcije za prijavu na budući Europski obrambeni fond”, kazao je Pešić. Dodaje da je EDF zaživio sredinom godine, a očekuje da će se hrvatske tvrtke moći javiti na njega već tijekom 2022. Zasad, navodi, je nezahvalno procjenjivati koliko kapaciteta ima hrvatska industrija za povlačenje novca jer će to ovisiti o kvalitetnim projektima. Isto tako, uvjet je da sve tvrtke koje sudjeluju u ovom modelu, bilo u Hrvatskoj ili nekoj drugoj članici EU, imana ju suradnju s nacionalnim Ministarstvom obrane kako bi se definirale tehničkotaktičke značajke po kojima bi onda industrija razvijala tehnologiju.

Led bi s EDF-om trebao u Hrvatskoj probiti DokIng koji će razvijati tehnologiju za svoju baznu platformu autonomnog dizelelektričnog sustava Komodo.

“Zasad su u projekt uključene tri tvrtke, DokIng koji je razvio platformu, mi iz Orqe, tvrtke koja je najpoznatija po svojim pametnim naočalama za upravljanje dronovima, ali isto tako i tehnologiji prijenosa video informacija niske latencije te Defensphere, a u projekt su ušle i tri estonske tvrtke koje će razvijati tehnologiju obrade informacija u realnom vremenu koje putem Orqine tehnologije stigne iz Dokingova Komoda”, kazao je Ivan Jelušić, osnivač Orqe te dodao da se puno očekuje i od slovenskih tvrtki MIL Sistematika i Bijol s kojima je suradnja potpisau sklopu 8. međunarodnog sajma obrane, sigurnosti, zaštite i spašavanja SOBRA, koji se proteklog tjedna održao u slovenskom gradu Gornja Radgona. Tomislav Krolo, operativni direktor Orqe naglasio je da je EDF prilika za financiranje projekata koji kombiniraju znanje, iskustvo i kapacitete tvrtki iz ovog konzorcija u globalno konkurentne proizvode te novi zamašnjak razvoju sektora obrambene industrije.

Za razne misije

DokIng je u lipnju predstavio projekt Komodo koji predstavlja sintezi svih dosadašnjih znanja i tehnologije ove tvrtke u jednom proizvodu.

Radi se o ‘tenkiću’ koji se može koristiti u svim ekstremnim uvjetima, bilo ratnim ili civilnim, gdje je preopasno za ljude. Modularna platforma se nadogradnjom može prilagoditi raznim misijama, od gašenja požara u kemijskom ili nuklearnom okruženju preko uzimanja i analiza uzoraka pa sve do njegova naoružanja i borbenog djelovanja kao klasičnog borbenog vozila ili tenka. ❖

Prva Stranica

hr-hr

2021-09-28T07:00:00.0000000Z

2021-09-28T07:00:00.0000000Z

https://poslovni-dnevnik.pressreader.com/article/281582358782660

Vecernji List