Poslovni dnevnik

‘Roditelji će djeci htjeti kupovati ovu igru’

Startup Flamboyant Entertainment u Novskoj objavio na Steamu prvi naslov za globalno tržište

LUCIJA ŠPILJAK lucija.spiljak@poslovni.hr

Autorski trojac igru je razvijao godinu dana, a očekuju 5000 prodajnih primjeraka u prvoj godini od ‘launcha’ na Steamu

Nenad Fijala, Saša Kumpović i Luka Drozdek, trojica developera iz poduzetničkog inkubatora PISMO powered by A1, centra gaming industrije u Hrvatskoj, u Novskoj, objavili su svoju prvu sportsku videoigru za globalno tržište VR Summer Sports koja je odsad dostupna na globalnoj platformi Steam.

Igrač u ovoj VR igri (virtualna stvarnost) može odigrati deset ljetnih olimpijskih sportova, a autori kažu da su VR odabrali jer na kontrolerima ili drugim PC periferijama to ne bi bilo zanimljivo igrati. VR Summer Sports nastao je pod okriljem startupa Flamboyant Entertainment vlasnika Nenada Fijale. S Kumpovićem i Drozdekom, koji već imaju svoje tvrtke, udružio je snage.

'Uvijek ima posla i prilike'

Sva trojica završila su u Novskoj edukaciju o izradi videoigara nakon čega su otvorili vlastite gaming studije i krenuli s izradom igara, a na igri VR Summer Sports zajedno su radili godinu dana. Fijala očekuje 5000 prodajnih primjeraka u prvoj godini od lansiranja igre.

“Smatramo da je to realno jer je na Steamu više od 40ak milijuna korisnika uređaja virtualne stvarnosti, tako da tržište postoji. Ovo je prva igra koju objavljujemo na platformi dostupnoj svima. U Pismu sam već dvije godine, jedini sam zaposleni, ali radim s Lukom i Sašom. Sve se više ljudi uključuje u gaming industriju, bilo da rade nešto svoje ili se bave outsourcanjem. Ova je industrija pokazala da ako želiš naučiti i stvarno raditi, uvijek ima posla i prilike”, rekao je Fijala. Njegov kolega Saša Kumpović rekao je da su prilikom osmišljavanja igre primijetili da nema puno naslova koji imaju tematiku ljetnih olimpijskih sportova, te da su više zastupljeni sportovi sa zimske Olimpijade. “Zato smo se fokusirali na veslanje, streljaštvo, plivanje, trčanje, bacanje koplja, skok u dalj... Također, u ovoj igri ima i fizičke aktivnosti pa pretpostavljamo da će roditelji željeti kupovati djeci ovu igru”, smatra Kumpović. Treći član mladog tima Luka Drozdek kaže da su igru napravili za tržište SADa gdje očekuju najviše “skidanja”.

Posebno je na trojac ponosan Mario Čelan, direktor Razvojne agencije Sisačkomoslavačke županije SIMORA, vjeruje da je Steam tek početak za sve što slijedi. “Niti jedna svjetski poznata tvrtka nije uspjela u prvom tjednu rada, već su im bili potrebni tjedni i tjedni. Ovi dečki to znaju, a znaju i da će našu podršku uvijek imati”, poručio je Čelan.

Još 11 tvrtki u osnivanju

Poduzetnički inkubator PISMO u Novskoj tri godine od osnutka postao je ne samo najbrže rastući ovakav inkubator u Hrvatskoj, već i rasadnik kompanija koje stasaju u centru brzorastuće industrije video igara, jedne od najotpornijih u pandemiji.

Prošli nam je tjedan direktor Čelan otkrio da je u postupku osnivanja 11 tvrtki, a kapaciteta u Pismu ima za još barem 50 ljudi.

Nedavno je inkubator postao dom jubilarnom 50. startupu – SkyPax. Tim od sedmero ljudi, pod “palicom” Brune Blumenscheina, za sljedeću godinu planira objavu animirane serije od 30 epizoda i lansiranje svoje prve igre Crux.

Inkubator startupima, što i oni ističu, nudi najsuvremeniju tehnologiju i infrastrukturu, brzi internet i 5G mrežu od A1 Hrvatska, te umrežavanje, savjete oko natječaja i EU fondova. Upravo su natječaji, događanja i sredstva važan dio poslovanja (mladih) kompanija, posebno za mlade gejmere koji se tim pitanjima rijetko bave detaljno, zbog čega razvoj kompanije i generiranje prihoda često dođu puno kasnije. ❖

Fokus na ljetnim olimpijskim sportovima U ovoj VR igri moguće je odigrati 10 ljetnih olimpijskih sportova, VR je odabran jer na kontrolerima ili drugim PC periferijama to ne bi bilo zanimljivo igrati, kažu autori

Aktualno

hr-hr

2021-09-28T07:00:00.0000000Z

2021-09-28T07:00:00.0000000Z

https://poslovni-dnevnik.pressreader.com/article/281608128586436

Vecernji List