Poslovni dnevnik

Mogu li nakon razlaza udruženi ‘igrači’ poljuljati poziciju HUP-a?

Konkurencija Prije 10 mjeseci neka su jaka imena napustila Udrugu, sad formiraju novi savez

MARIJA BRNIĆ marija.brnic@poslovni.hr

Potrese u Hrvatskoj udruzi poslodavaca pratila je najava da bi oni koji su je napustili osnovati novu asocijaciju i konkurirati HUP-u

Već desetljeće i pol Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) jedini je zastupnik interesa poslodavaca u Gospodarskosocijalnom vijeću i tripartitnom dijalogu s Vladom i sindikatima. Potres koji je u toj udruzi nastao prije deset mjeseci, istupanjem jakih i dugogodišnjih članica poput Orbica, Fortenove i Adrisa, koje su bile i suosnivačice HUPa, te mlađe članice PPDa, pratila je i najava njihovog okupljanja u novu poslodavačku udrugu, koja će konkurirati HUPu, možda i preuzeti članove i primat. Kao prvi korak ka tome dočekana je stoga osnivačka skupština nove asocijacije u koju su se upravo okupili trgovci, Udruge trgovine i logistike (UTIL).

Iako je samo osnivanje udruge najavio Branko Roglić, vlasnik Orbico Grupe, on nam tvrdi da u projektu UTILa nije i osobno angažiran, već njegov sin Stjepan koji vodi Orbico.

Predsjednik UTILa je Denis Čupić, vlasnik F.O. Grupe koja upravlja trgovačkim centrom Westgate, a u samom osnivanju je sudjelovalo 12 tvrtki, uglavnom velikih, lidera u veleprodaji i maloprodaji, te logistici. Inicijativa o osnivanju poslodavačke udruge više razine postoji, no Čupić kaže kako primaran cilj osnivanja UTILa nije konkurirati HUPu, tim više što su neke njihove članice ujedno i članice HUPa, a i on sam je član Vijeća HUPa.

“Želimo biti partner Vladi i jasnije artikulirati stavove svog resora i davati prijedloge”, kaže Čupić. Njihov glas se, kaže, kroz veliku multidisciplinarnu udrugu kakav je HUP, nerijetko gubi među interesima drugih sektora, pa je stoga ovakva nezavisna udruga nađena kao dobro rješenje.

Nova Udruge trgovine i logistike D. Čupić kaže kako primaran cilj osnivanja nije konkurirati HUP-u, tim više što su neke članice UTIL-a ujedno i članice HUP-a, a i sam je član Vijeća udruge poslodavaca

Kod povezivanja i formiranja eventualne nove poslodavačke udruge više razine važno je po Čupićevim riječima i da inicijativa dolazi od “dolje prema gore”, a ne obrnuto.

Uz Čupića, koji je predsjednik, na osnivačkoj skupštini za članove Upravnog odbora izabrani su član uprave Konzuma Tomislav Kramarić, predsjednik uprave Emmezete Slobodan Školnik, izvršni direktor Schenkera Saša Baleta te Ana Babić, direktorica LPP Hrvatska. Imenovana su i tri člana Savjeta Udruge, tijela koje će nadzirati rad udruge, a to su Stjepan Roglić, potpredsjednik Nadzornog odbora Orbico Grupe, Tomislav Bagić predsjednik uprave Tiska te Dinko Magazin, predsjednik Uprave Polleo Sporta.

Inozemne veze

Njihovo učešće pokazuje i da udruga okuplja maloprodaju i veleprodaju hrane i pića, trgovinu namještajem, modnim i sportskim brendovima, robom široke potrošnje, te upravljanje centrima i logistiku. Osim utemeljitelja, UTILu su se najavili priključiti novi članovi, a Čupić kaže kako su već prvi dan nakon objave o osnivanju pristupile još četiri članice.

Dodatan poticaj trebali bi biti predstavljati i to što udruga nije zamišljena kao veliki aparat od 50 ili 300 zaposlenih, pa niti članarine neće biti velike, iznosit će ovisno o veličini tvrtke, od 5 do 100 tisuća kuna. Među prvim aktivnostima na koje će biti fokusirani i s kojima će nastupiti prema Vladi biti će izmjene zakon o trgovini i rad nedjeljom, te uvođenje eura i regulacija etrgovine.

Uspostavljeni su, kaže Čupić, i prvi kontakti s institucijama i udruženjima iz drugih zemalja, pa će prvi sastanak predstavnici UTILa imati 3. studenoga u Beču, s Austrijskim vijećem trgovine, a krajem studenoga u Zagreb im dolaze predstavnici ruskog vijeća trgovine. Inicijativa stvaranja novog predstavnika poslodavaca pokrenuta je prošle godine s osnivanjem Glasa poduzetnika, koji je međutim, najprije registriran kao udruga građana, dok se kandidirati za utvrđivanje reprezentativnosti za članstvo u GSVu, mora registrirati temeljem Zakona o radu i upisati kao poslodavačka udruga više razine u registar Ministarstava rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike.

Uvjeti za GSV

Udruga mora ispunjavati i kumulativno čitav niz uvjeta, a prije svega mora šest mjeseci prije podnošenja zahtjeva za utvrđivanje reprezentativnosti upisana u registar udruga poslodavaca više razine.

Minimalno mora imati 3 tisuće članova ili poslodavci koje okuplja trebaju zapošljavati najtrgovačkim manje 100 tisuća radnika. Također, udruga mora brojati najmanje pet granskih udruženja, odnosno imati urede u najmanje četiri županije. Glas poduzetnika u tom se smislu sporo pokreće prema tom cilju, no još ima vremena jer petogodišnje prebrojavanje i utvrđivanje reprezentativnosti posljednji put je održano polovicom 2018.

U HUPu ne pokazuju zabrinutost da bi na jedno od tri mjesta koja poslodavci imaju u GSVu, kod idućeg prebrojavanja mogli dobiti konkurenciju. I sindikati svoje tri pozicije dijele, kaže Damir Zorić, direktor HUPa.

“Konkurencija je zdrava, jer te tjera da budeš bolji i dobra je sve dok nismo protivnici jedni drugima, a ne vidim zašto bi to trebali biti ako se želimo boriti za

Poruka Ovo nije i jedina interesna, strukovna udruga, dapače, ako nečim ne oskudijevamo u Hrvatskoj, to su udruge, sarkastičan je Zorić

bolju poslovnu klimu i interese naših članica”, kaže Zorić, te nastavlja kako u HUPu nema negativnih emocija prema toj novoj udruzi. “To nije i jedina interesna, strukovna udruga, dapače, ako nečim ne oskudijevamo u Hrvatskoj, to su udruge”, sarkastičan je. Dodaje kako povlačenje dijela članica početkom godine nije izazvalo negativan dominoefekt, kako se najavljivalo u prvi tren, dašače, pristupile su neke nove članice. Trenutno ih ima oko 6 tisuća, a zapošljavaju oko 250 tisuća radnika i pokrivaju cijelu Hrvatsku. ❖

Prva Stranica

hr-hr

2021-10-20T07:00:00.0000000Z

2021-10-20T07:00:00.0000000Z

https://poslovni-dnevnik.pressreader.com/article/281496459479705

Vecernji List