Poslovni dnevnik

Ćorić: Vlada nastoji omogućiti da cijene goriva i dalje budu stabilne

Vlada razmatra dodatne mjere u slučaju nastavka rasta cijene goriva i nakon 30 dana od direktne intervencije u tržište kroz donošenje Uredbe te će, prema najavi ministra gospodarstva i održivog razvoja Tomislava Ćorića, tad doći do malo pravednije raspodjele odgovornosti.

Po njemu, u sljedećim tjednima Vlada će analizirati situaciju, te iako se nadaju smanjenju cijena, kaže, trenutačno nije za očekivati da će se to brzo dogoditi pa su stoga konkretne akcije Banskih dvora ponovno rukovođene omogućavanjem da cijena bude i dalje stabilna, ali s druge strane i “pravednijom raspodjelom odgovornosti koja je u inicijalnoj fazi prije svega na distributerima”.

Zamrzavanjem cijena na 30 dana, poduzetništvu i građanima željelo se omogućiti da “dođu do daha, kao i da se stabiliziraju njihova očekivanja”. I prema premijeru Plenkoviću marže distributera dovoljno su visoke da ovaj “prvi val” preuzmu na sebe, što prema računici za dizelska goriva koja poduzetništvo dominantno koristi prema današnjim cijenama znači zadiranje u marže u visini 63 lipe za litru dizelskog goriva.

Vladin potez u prvom valu je korektan jer je privremeno zaustavila cijeli niz poskupljenja, smatra konzultant Davor Štern. Usto, u naftnim krugovima se nagađa što se tiče mogućih Vladinih poteza, pa tako i o mogućnosti da se bez zadiranja u porezni sustav, ispravi jedna sistemska nepravda kroz novelaciju osnovice za obračun PDVa, što bi za posljedicu imalo niže cijene.

U tom smislu, kad bi se obračun radio na cijenu goriva, a uz trošarine iz kojih su izuzete naknade na ceste i željeznice, takva bi osnovica rezultirala sa smanjenjem cijena.

Aktualno

hr-hr

2021-10-20T07:00:00.0000000Z

2021-10-20T07:00:00.0000000Z

https://poslovni-dnevnik.pressreader.com/article/281556589021849

Vecernji List