Poslovni dnevnik

‘Strahujemo da će se poljoprivredna proizvodnja u EU drastično smanjiti’

Dok u EU parlamentu glasaju o Izvješću o strategiji Od polja do stola za pravedan, zdrav i ekološki prihvatljiv prehrambeni sustav, Hrvatska poljoprivredna komora (HPK) ponovno izražava zabrinutost u vezi nove politike EU o poljoprivredi.

“Ambiciozna strategija nema lošu namjeru, pozitivna je, ali treba biti svjestan okolnosti u kojima nastaje i da se situacija na tržištu hrane iz dana u dan drastično pogoršava. Hoće li EU, koja je dosad bila izvoznik, povećati uvoz te što će biti sa zemljama poput Hrvatske koja ima nisku potrošačku moć, loš prijenos znanja, nesređeno pitanje zemljišta i neuređeno tržište. Ako razvijene zemlje očekuju padove u proizvodnji veće od 10%, mi možemo očekivati i više od toga. Zbog toga proizvođači i stručnjaci traže procjenu učinka strategije kako ne bi pali njeni ekonomski i socijalni stupovi”, objašnjava Mladen Jakopović, predsjednik HPK.

Navodeći istraživanja, npr. USDA i Sveučilišta u Kielu, po kojima bi strategija Od polja do stola mogla dovesti do toga da 22 milijuna ljudi u EU bude podvrgnuto nesigurnosti hrane i da se proizvodnja govedine smanjuje za 20, a svinjetine za 17%, u HPK strahuju da će se poljoprivredna proizvodnja u EU smanjiti, u nekim područjima i za neke proizvode prilično drastično. “Uvoz poljoprivrednih sirovina i sastojaka u EU će se znatno povećati pa će ona ovisiti o uvozu kako bi prehranila svoje stanovništvo”, napominju.

Aktualno

hr-hr

2021-10-20T07:00:00.0000000Z

2021-10-20T07:00:00.0000000Z

https://poslovni-dnevnik.pressreader.com/article/281586653792921

Vecernji List