Poslovni dnevnik

RS nema robne zalihe za ublažavanje poremećaja na tržištu

Iz Privredne komore Republike Srpske poručuju da bi borba s poremećajima na tržištu bila lakša da postoje zalihe proizvoda te da se u krizi može intervenirati

Institucije Republike Srpske nemaju nikakvih robnih zaliha u skladištima kojima bi se ublažili veliki poremećaji na tržištu uslijed kojih divljaju cijene goriva, ali i brojnih prehrambenih proizvoda poput ulja i mesa, pišu Nezavisne novine. Javno poduzeće Robne rezerve, koje je ranije imalo nekakve zalihe, završilo je u stečaju, dok iz Ministarstva trgovine i turizma navode da prate stanje na tržištu

RS i, kako kažu, u slučaju poremećaja predložit će vladi donošenje mjera.

Nepovoljno stanje i u FBiH

S druge strane, brojne države imaju robne zalihe na koje se oslanjaju u ovakvim situacijama. “Robne zalihe postoje i u najbogatijim zemljama. Kod nas više nije u pitanju samo gorivo, već imamo velik broj građana koji se bore za egzistenciju jer nemaju niti za osnovne potrepštine, a gorivo je pokretač svih poskupljenja kojima svjedočimo. Potrebna je reakcija nadležnih koji mogu zaustaviti ovo divljanje cijena”, kaže Murisa Marić, izvršna direktorica u Udruženju građana DON Prijedor.

I iz Privredne komore Republike Srpske poručuju da bi borba s poremećajima na tržištu bila lakša da postoje zalihe proizvoda.

“Kada riječ o cijenama ili nestašici robe na svjetskom tržištu, a što izravno utječe na naše tržište, naravno da bi bilo dobro da u takvoj situaciji imamo robne zalihe i da možemo reagirati da te poremećaje ublažimo”, rekao je Vladimir Blagojević, glasnogovornik Privredne komore Republike Srpske.

Nepostojanje robnih zaliha je, prema riječima Momčila Komljenovića, direktora Sektora za makroekonomski sustav u Vanjskotrgovinskoj komori BiH, problem koji je značajno prisutan u BiH. “RS zaliha nema nikako, dok FBiH i kantoni imaju, ali one nisu odgovarajuće i ne može se intervenirati u kriznim situacijama kada dolazi do naglog poskupljanja”, rekao je Komljenović.

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je 20. srpnja 2017. Zakon o interventnim nabavama, kojim se uređuje način interventnih nabava proizvoda, robe i sredstava u uvjetima ozbiljnih poremećaja na tržištu RS.

Podijeljena odgovornost

Tim zakonom promijenjen je sustav rada robnih zaliha u Republici Srpskoj, a poslovi koji se odnose na interventne nabave podijeljeni su između vlade RS, odnosno Ministarstva trgovine i turizma i lokalnih zajednica.

“Zakonom o interventnim nabavama Republike Srpske nije predviđeno postojanje stalnih zaliha robe, kako je to zahtijevao prethodni zakon o robnim zalihama, već institucijama omogućava hitnu nabavu robe u uvjetima kada je potrebna intervencija”, kažu iz Ministarstva trgovine i turizma RS. U slučaju potrebe, vlada RS donosi odluku kojom se proglašava postojanje ozbiljnih poremećaja na tržištu.

Financijska sredstva za interventne nabave proizvoda, robe i sredstava u uvjetima ozbiljnih poremećaja na tržištu osiguravaju se iz proračuna Republike Srpske.

Regija

hr-hr

2021-10-20T07:00:00.0000000Z

2021-10-20T07:00:00.0000000Z

https://poslovni-dnevnik.pressreader.com/article/281681143073433

Vecernji List