Poslovni dnevnik

Kanadska kompanija Magna Seating u Aleksincu otvorila pogon za proizvodnju presvlaka za automobilska sjedišta

Kanadska kompanija Magna Seating otvorila je jučer u Aleksincu, u Srbiji, pogon za proizvodnju presvlaka za automobilska sjedišta u kojem radi 800 radnika.

Kompanija je od lipnja prošle godine poslovala u tom gradu u iznajmljenoj hali, a nakon nekoliko mjeseci počela je pripreme za izgradnju vlastitog pogona, koji je ogranak njene tvornice u Odžacima, javlja agencija Beta.

Tvornica Magne Seating u Srbiji otvorena je u Odžacima 2013. godina, gdje danas ima oko 1800 radnika. Otvaranju pogona u Aleksincu bio je nazočan i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić koji je rekao da Magna pridonosi razvoju zemlje i da se nada kako će širiti proizvodnju na ovom tržištu. Vučić je istaknuo da je ta tvornica od izuzetne važnosti za Aleksinac, koji nema fiskalne probleme, ali je siromašna općina.

Navodeći da 70 posto zaposlenih čine žene, a 30 posto muškarci, Vučić je dodao da ima mnogo slučajeva gdje po dva ili tri člana jedne obitelji rade u toj tvornici. “Važno je da su našli posao u gradu u kojem žive.

Najveći broj tih ljudi putovao je u Niš na posao, dobivali su ponude da se zaposle u Nišu u tvornicama koje smo otvorili, ali je važno da rade ovdje. Ima i dosta velikih sela u blizini Aleksinca, a niti sam grad nije mali”, rekao je Vučić.

Prema njegovim riječima, u Aleksincu je 2012. godine prosječna plaća bila 287 eura, a danas je 445 eura.

Ipak, to je još uvijek ispod državnog prosjeka kojeg podižu Beograd i Novi Sad. Vučić je također iskazao zahvalnost, kako je rekao, njemačkim i kanadskim prijateljima, što su osigurali ljudima posao.

Predstavnici kompanije Magna Seating istaknuli su da su zadovoljni uvjetima poslovanja u Srbiji te da je proizvodnja u automobilskoj industriji sada malo usporena zbog svjetske krize u proizvodnji čipova.

Magna Seating posluje u 18 europskih zemalja, a najveći dio proizvodnje u Srbiji isporučuje češkoj Škodi.

Regija

hr-hr

2021-10-20T07:00:00.0000000Z

2021-10-20T07:00:00.0000000Z

https://poslovni-dnevnik.pressreader.com/article/281689733008025

Vecernji List