Poslovni dnevnik

‘Igra lignje’ mogla bi povećati vrijednost Netflixa na burzi za 900 milijuna dolara

Globalna senzacija Uspjeh južnokorejske serije pokazao opravdanost ulaganja u inozemni originalni sadržaj

TOMISLAV PILI tomislav.pili@poslovni.hr

Analitičari vjeruju da će zbog serije broj pretplatnika u trećem i četvrtom kvartalu rasti iznad očekivanja

Golemi uspjeh koji je među gledateljima polučila južnokorejska distopijska serija “Igra lignje” potaknula je špekulacije među investitorima da će Netflix ovakav model stranog originalnog sadržaja iskoristiti za obnovu interesa potencijalnih pretplatnika.

Kako piše Reuters, sa 111 milijuna gledatelja u samo 27 dana od lansiranja, niskobudžetna serija “Igra lignje” postala je najuspješnija originalna serija u Netflixovoj povijesti.

Ključni pokretač rasta

No, s financijske je strane pokazala kako su bila opravdana Netflixova ulaganja u inozemni sadržaj radi privlačenja novih pretplatnika na međunarodnom tržištu. “Nastavljamo promatrati međunarodno širenje kao ključni pokretač rasta broja pretplatnika, posebno na tržištima u nastajanju”, napisali su u bilješci klijentima analitičari tvrtke Guggenheim. U prvom polugodištu ove godine div streaminga objavio je najsporiji rast broja pretplatnika od 2013. uslijed zastoja u produkciji uzrokovanog pandemijom koronavirusa. Naime, u prvih šest mjeseci Netflix je dobio svega 5,5 milijuna novih korisnika.

S obzirom da je “Igra lignje” postala takva globalna senzacija, analitičari vjeruju da bi broj novih Netflixovih pretplatnika u cijelom svijetu u trećem tromjesečju mogao nadmašiti prognoziranih 3,8 milijuna. K tome, serija bi trebala blagotvorno djelovati na Netflixove rezultate i u iduća tri mjeseca. Prema tvrdnjama Bloomberga koji se poziva na interne dokumente, “Igra lignje” trebala bi povećati vrijednost kompanije za 900 milijuna dolara. Valja podsjetiti da je Net nakon velikog skoka u prvom polugodištu 2020. zbog epidemioloških zatvaranja u praktički cijelom svijetu izgubio posljednjih nekoliko kvartala dobar dio tržišnog udjela jer su se pojavili novi i agilniji konkurenti. Primjerice, Apple TV+, na krilima uspjeha serije “Ted Lasso”, ove je godine povećao svoj udjel na globalnom streaming tržištu za 75 posto, pokazuju podaci tvrtke Parrot Analytics.

Rast od 16 posto

Apple TV+ trenutno drži 6,4 posto udjela. Netflixov najveći konkurent, Disney+, u svega dvije godine prikupio je bazu pretplatnika od 116 milijuna ljudi. U međuvremenu HBO Max u vlasništvu telekomunikacijskog diva AT&Ta povećao je svoja predviđanja globalnog rasta pretplatnika na 70 do 73 milijuna do srpnja. Time sugerira kako i dalje vjeruje u svoj model sadržaja na zahtjev.

Netflix je jučer objavio rezultate, ali do zaključenja broja oni nisu bili poznati. Analitičari su očekivali da su prihodi u trećem kvartalu porasli 16,1 posto na 7,48 milijardi dolara, a zarada po dionici trebala se zaustaviti na 2,56 dolara.Tijekom ove godine, zaključno s cijenom od petka, Netflixova dionica na burzi je porasla 16 posto. Za ilustraciju, indeks S&P 500 u istom je razdoblju ojačao 19 posto. No, 33 od 45 analitičara koji prate Netflix i dalje preporučuju kupnju tih dionica. ❖

Svijet

hr-hr

2021-10-20T07:00:00.0000000Z

2021-10-20T07:00:00.0000000Z

https://poslovni-dnevnik.pressreader.com/article/281698322942617

Vecernji List