Poslovni dnevnik

Više općina u RS želi privući ulagače osnivanjem novih slobodnih zona

Bratunac, Bosanska Gradiška, Srebrenica, Bosanski Šamac i još neke jedinice lokalne samouprave pokazali su zanimanje za uspostavu područja s posebnim uvjetima poslovanja

Veliki potencijal za osnivanje slobodnih zona imaju gradovi s dobrim prometnim vezama, infrastrukturom i dostupnom radnom snagom

Nakon što je prošle godine usvojen Zakon o slobodnim zonama Republike Srpske, mnoge lokalne zajednice zainteresirane su za osnivanje takvih područja s posebnim uvjetima poslovanja i privlačenje što većeg broja ulagača.

Iz Ministarstva privrede i poduzetništva Republike Srpske za Nezavisne novine rekli su da je Zakon o slobodnim zonama usvojen 9. veljače prošle godine.

Otvaraju se radna mjesta

”Zakonom je utvrđen postupak osnivanja i početak rada slobodne zone, budući da se u ovom postupku zahtijeva uključenost više nadležnih tijela i institucija različitih razina vlasti, kao i istovremena primjena Zakona o slobodnim zonama Republike Srpske i Zakona o slobodnim zonama u BiH”, naveli su iz tog ministarstva. Dodaje se da je zakonom jasnije propisana nadležnost i uloga svih institucija Republike Srpske u osnivanju i praćenju rada slobodnih zona, a Ministarstvo je određeno kao nadležno tijelo koje sudjeluje u postupku osnivanja slobodne zone i vodi evidenciju o rezultatima poslovanja.

Dodali su da je vlada Republike Srpske 9. prosinca prošle godine donijela rješenje o davanju suglasnosti za područje Slobodne zone Trebinje i utvrđivanju opravdanosti njenog osnivanja.

”Također, Bratunac, Bosanska Gradiška, Srebrenica, Bosanski Šamac i nekoliko drugih jedinica lokalne samouprave pokazali su zanimanje za osnivanje slobodnih zona i trenutačno se nalaze u fazi pripreme dokumentacije. U stalnom smo kontaktu s njima. Veliki potencijal imaju gradovi poput Bosanske Gradiške, Bijeljine, Doboja i sve druge općine s dobrim prometnim vezama, infrastrukturom, dostupnom radnom snagom i zainteresiranim kompanijama”, objasnili su iz resornog ministarstva.

Istaknuli su također da bi uspostavljanje i funkcioniranje slobodnih zona u RS utjecalo na veći priljev domaćih i stranih ulaganja, više novih radnih mjesta, veća ulaganja u infrastrukturu, veći obujam posla za domaće kooperante, kao i stvaranje uvjeta da domaća radna snaga stekne nova znanja i vještina.

”Registrirane slobodne zone ostvaruju benefite na svim razinama. To su oslobađanje od PDV-a, roba u slobodnoj zoni oslobođena je od plaćanja carina, a općine ili gradovi mogu samostalno dati posebne povlastice u skladu sa svojim nadležnostima, dok viša tijela uprave mogu ponuditi poticaje koje i inače daju poduzetnicima”, istaknuli su iz tog ministarstva.

Zona uz granicu s Hrvatskom

Zoran Adžić, gradonačelnik Bosanske Gradiške, rekao je da je prostorno-planskom dokumentacijom planirano da slobodna ekonomska zona u tom gradu bude uz samu granicu s Hrvatskom, kod novog mosta i carinskog terminala.

”Novi most i Bosanska Gradiška vrata su Republike Srpske i Bosne i Hercegovine. Želja nam je da iskoristimo našu dobru poziciju i trend koji je prisutan u Europskoj uniji, kao i njena znanja i tehnologije. Trenutačno smo u odabiru konzultantske kuće koja će nas voditi kako bi se uspostavila slobodna zona”, objasnio je Adžić.

Regija

hr-hr

2022-01-28T08:00:00.0000000Z

2022-01-28T08:00:00.0000000Z

https://poslovni-dnevnik.pressreader.com/article/281599538887840

Vecernji List