Poslovni dnevnik

Apatin, Bečej i Kovin ostaju bez željezničkog prometa

Infrastruktura željeznice Srbije u sljedeće dvije godine demontirat će i ukloniti oko 435 kilometara starih pruga, na kojima se željeznički promet ne odvija već desetljećima i koje nisu predviđene za daljnje korištenje.

Od toga, gotovo 400 kilometara je u Vojvodini. Na nekima od njih vlakovi ne prometuju više od četrdeset godina, navodi se u priopćenju Infrastruktura željeznice Srbije.

Uslijed toga, neki vojvođanskih gradova poput Apatina, Bečeja i Kovina, ostat će trajno bez željezničkog prometa. Također, zatvaraju se i željeznički pravci između centara Vojvodine, poput pruge Zrenjanin - Vršac. Izgradnja nove željezničke pruge u Vojvodini, između Beograd i Kelebije, za brzine do 200 kilometara na sat, nije imala utjecaja na opstanak nekih od pravaca koji se naslanjaju na nju, piše eKapija.

Nakon provedenog postupka javne prodaje, Infrastruktura željeznice Srbije potpisala je ugovor s kompanijom ZGOP iz Novog Sada o prodaji šina, skretnica i ostalog što će se dobiti demontiranjem petnaest pruga u Srbiji kao sekundarne sirovine. Riječ je o čak oko 25.000 tona sekundarnih sirovina, čijom prodajom će Infrastruktura željeznice Srbije zaraditi oko 2,5 milijuna eura.

U skladu s načelima zaštite okoliša u javnim nabavama i društveno odgovornog poslovanja, ugovorom o prodaji sekundarnih sirovina predviđena je i obveza demontaže, transporta i pohrane željezničkih pragova. To znači da će oko 350.000 otpadnih drvenih željezničkih pragova, koji predstavljaju opasan otpad, biti ustupljeno na daljnje raspolaganje kompaniji koja je taj posao dobila na natječaju Ministarstva za zaštitu okoliša. Vrijednost otpadnih drvenih željezničkih pragova koji će na taj način biti uklonjeni, uglavnom s područja Vojvodine, iznosi oko 6,8 milijuna eura.

Demontiranjem i uklanjanjem starih željezničkih infrastrukturnih kapaciteta Infrastruktura željeznice Srbije oslobodit će i oko 590 hektara zemljišta u 26 općina diljem Srbije, koje će lokalne samouprave moći koristiti u skladu sa svojim potrebama.

Regija

hr-hr

2022-01-28T08:00:00.0000000Z

2022-01-28T08:00:00.0000000Z

https://poslovni-dnevnik.pressreader.com/article/281608128822432

Vecernji List