Poslovni dnevnik

Snimamo nekoliko kompanija za akvizicije, neke su s područja zapadne Europe

Predsjednik Uprave Meritus ulaganja o snažnom rastu i ambicioznim planovima

DARKO BIČAK darko.bicak@poslovni.hr

Nadam se da ćemo uskoro moći izaći s prospektom za našu predstojeću objavu vrijednosnog papira, riječ je nečemu veoma aktualnom omaći holding Meritus ulaganja, poznatiji pod svojim međunarodnim brendom kao M+ grupa, zadnjih godina je ostvario veliki poslovni rast koji je uključivao izlazak na Zagrebačku burzu, izdavanje obveznica te niz akvizicija u zemlji i inozemstvu. Lani su ostvarili gotovo 800 milijuna kuna prihoda, a već ove godine očekuju se pridružiti klubu milijardera. Kaka je strategija njihova uspjeha, kakvi su im planovi te kako se nose s izazovima Covida i rata u Ukrajini, razgovaramo s Darkom Horvatom, predsjednikom Uprave M+.

DPribližili ste se brojki od milijardu kuna prihoda. Kad očekujete da ćete dostići taj iznos?

U prvom tromjesečju ove godine ostvarili smo prihod od 297 milijuna kuna, što je oko 50% više nego godinu ranije, kad je iznosio 192 milijuna kuna u istom kvartalu. To je posljedica organskog rasta i akvizicije većinskog udjela u njemačkoj BPO kompaniji Invitel GmBH i njenim podružnicama.

Kad bi matematika bila toliko jednostavna, netko bi mogao pomnožiti 297 milijuna kuna s 4 i dobiti 1,2 milijarde kuna do kraja godine. Međutim, u našoj industriji posljednji je kvartal onaj koji nosi najveće prihode, tako da s priličnom sigurnošću mogu očekivati kako ćemo milijardu premašiti i prije isteka tekuće godine.

Vratimo se samo nekoliko godina unatrag, 2018. je M+ Grupa bila na razini od 230 milijuna kuna, godinu nakon 327 milijuna i tako redom do 2021. kad smo se približili 800 milijuna kuna, uz najavu za znatno više od milijarde u tekućoj godini. Takvom rastu je pogodovalo nekoliko čimbenika. Važna je bi

prihoda ostvarila je prošle godine M+ Grupa la naša ‘buy and build’ strategija, gdje smo kontinuirano preuzimali kvalitetne kompanije s potencijalom rasta, koje su ujedno sinergijski dopunjavale naš portfelj usluga. Ali snažan je bio i organski rast, koji je osobito potaknula činjenica da smo se usmjerili na klijente iz industrija kao što su logistika, elektronička trgovina, financije i telekomunikacije, sve područja koja su u pandemiji dodatno rasla. Istodobno, klijenti iz bogatih zapadnih zemalja odustali su od off shoringa i okrenuli se nearshoringu u potrazi za boljom kvalitetom usluge, što su i dobili kod M+ Grupe.

U tijeku je restrukturiranje vaših operativnih kompanija pod jedinstveni brend. Kako teče taj proces?

Niz članica stečenih Grupinom proaktivnom strategijom spajanja i preuzimanja sada će se ujediniti pod jedinstvenim brendom, kako bi svim klijentima, korisnicima i zaposlenicima pružile usklađeno i jedinstveno iskustvo koje dolazi s novim logotipom, web stranicom i redefiniranom strukturom usluga. Novim brand konceptom želimo prezentirati snažnu sinergiju naših članica, viziju i planove, ali i pojednostavniti organizacijske procese.

Sve više operacija imate u inozemstvu. Kakvi su vam planovi, posebno za zapadnoeuropsko tržište?

Kao i uvijek, u pipelineu imamo nekoliko kompanija koje promatramo radi moguće akvizicije. Neke od njih su s područja zapadne Europe. Akvizicijom zapadnoeuropskih kompanija stječemo znanje, tehnologije, zaposlenike i klijente koje do tada nismo imali, a otvaramo i nova tržišta. Najbolji primjer je upravo njemački Invitel, koji smo preuzeli početkom godine, i koji nam je donio nove klijente iz sektora obnovljivih izvora energije, upravljanja ugljičnim emisijama i energetske tranzicije. Nadamo se još jačoj prisutnosti M+ Grupe na zapadnoeuropskim tržištima.

Sve ste više orijentirani na zemlje njemačkog govornog područja. Je li to slučajnost ili neka strategija?

Naša snažna prisutnost na njemačkom govornom području nije slučajna, štoviše, rezultat je strateškog opredjeljenja. Iako pružamo usluge globalnim klijentima na 32 jezika, iz više razloga smo odlučili da će njemačko govorno područje biti naš fokus. Riječ je o gotovo 100 milijuna Europljana, koji žive u nekim od najbogatijih svjetskih ekonomija. Pružiti kvalitetnu uslugu klijentima s tog područja, koji žele najbolju moguću skrb za svoje korisnike, za nas je bio velik izazov, ali i veliko zadovoljstvo. Postoji i dublje poslovno promišljanje o tome, od mogućnosti ostvarivanja većih marži na sofisticiranijim uslugama za zahtjevnije klijente s tog područja, pa sve do kvalitetne sinergije koju imamo između naših pozivnih centara u Turskoj s govornicima njemačkog jezika i potreba DACH tržišta, a to su tek neke od činjenica koje su utjecale na stratešku odluku.

Imate li značajnije planove u Hrvatskoj? Možda nova izlistavanja?

Prošle godine smo u ljeto imali uspješnu sekundarnu javnu ponudu dionica, kada smo na Zagrebačkoj burzi prikupili dodatnih 105 milijuna kuna svježeg kapitala. Putem SPO-a u M+ Grupu su opet uložili obvezni i dobrovoljni mirovinski fondovi te drugi institucionalni investitori, ali, što me osobito obradovalo, i privatni ulagači.

Uspjeh SPO-a ukazao nam je da je domaće tržište kapitala gladno kvalitetnih novih izdanja. Uvjeren sam da tu ima još prostora za M+ Grupu i nadam se da ćemo u skorijoj budućnosti moći izaći s konkretno najavom i prospektom za našu predstojeću objavu vrijednosnog papira. Kakvog točno, u ovom trenutku je prerano za otkrivati, ali riječ je o nečemu veoma aktualnom.

Koliko je pandemija utjecala na vaše operacije?

Pandemija je djelovala jako poticajno na poslovanje naših ključnih klijenata iz područja elektroničke trgovine, logistike, telekomunikacija… U skladu s time, M+ Grupa nije osjetila negativan utjecaj pandemije, upravo suprotno. Na samom početku suočili smo se s izazovom zaštite zdravlja naših zaposlenika.

To smo riješili tako da smo u nekoliko dana prebacili sve koje smo mogli na rad od kuće, što nije bio mali posao s obzirom na tisuće zaposlenika koje imamo. Od tada sve funkcionira izvrsno, o čemu svjedoče i naši odlični poslovni rezultati.

milijuna kuna

A Ukrajinska kriza i mjere prema Rusiji, utječu li na vas?

Ruskom i ukrajinskom tržištu nismo izloženi te u ovom trenutku ne možemo reći da smo osjetili utjecaj na poslovanje. Ono gdje ćemo ga možda u budućnosti osjetiti je zbog naših novih klijenata koji se bave održivim izvorima energije te drugim tehnologijama koje su dobre za okoliš i čine dio cirkularne ekonomije.

Kako će Europa ubrzati smanjenje ovisnosti o fosilnim gorivima, za očekivati je da će naši klijenti iz područja koje će nadomjestiti taj dio ponude na tržištima energije zabilježiti snažan rast te povećane potrebe za uslugama M+ Grupe. ❖

Aktualno

hr-hr

2022-05-23T07:00:00.0000000Z

2022-05-23T07:00:00.0000000Z

https://poslovni-dnevnik.pressreader.com/article/281590949178406

Vecernji List