Poslovni dnevnik

Predizbornog povećanja minimalne plaće

Upozorili su na to iz poslovne zajednice u RS, koja je pod snažnim udarima krize izazvane globalnim trendovima, pišu Nezavisne novine.

Žele utjecati na raspodjelu

veći i tromiji, s golemim viškom zaposlenih.

”Smatramo da je odluka Vlade RS o povećanju minimalca na 650 maraka protuzakonita jer zakon kaže da se to razmatra jednom godišnje, a osim toga nije joj prethodila nikakva analiza”, rekao je Saša Trivić, predsjednik Unije udruženja poslodavaca RS.

On je upozorio da će vlada snositi odgovornost ako će ovakva odluka imati negativne posljedice, što će se i dogoditi u nekim tvrtkama.

”Sva ova priča o rastu plaća pokušaj je da se utječe na način raspodjele u tvrtkama, što će vrlo negativno utjecati na neke tvrtke, tako da je vlada RS preuzela odgovornost na sebe i za negativne posljedice ovakvih odluka”, rekao je Trivić.

Prema njegovim riječima, sindikat je preko Inspektorata pritisnuo mnoge poslodavce, tako da su tu sada i isplata prijevoza i toplog obroka.

”Tako da najniža plaća nije ono što netko prima u ovom trenutku već ona prelazi 800 ili 850 maraka”, objasnio je Trivić. Dodao je da je sve što se trenutačno govori u javnom prostoru u vezi s plaćama jedan oblik populizma.

”Došli smo u situaciju da pojedinci, sindikat i slično, žele utjecati na to kolika će biti plaća, kolika će biti razlika između plaća jednih i drugih. Pokušavamo vratiti socijalizam u današnje tvrtke, što je apsolutno nemoguće”, rekao je Trivić.

Ranka Mišić, predsjednica Saveza sindikata Republike Srpske, izjavila je da povećanje minimalne plaće u RS nije dovoljno.

”I dalje ćemo pritiskati, i dalje ćemo pregovarati, i još jedno povećanje najniže plaće slijedi uskoro. To su naši stavovi i od toga ne odustajemo”, rekla je Mišić.

Ona je rekla da je sindikat ranije zatražio da se održi sjednica Ekonomsko-socijalnog savjeta, ali su poslodavci smatrali da nema nikakvih razloga da se uopće razgovara o izvanrednom povećanju najnižih plaća.

”Prema Zakonu o radu, ako se socijalni partneri ne dogovore, vlada mora utvrditi iznos najniže plaće. Naš cilj je bio, i na tome ćemo ustrajavati, da dosegnemo 873 marke (oko 446 eura), koliko iznosi prehrana”, dodala je Mišić.

Slijedi povećanje mirovina

Vlada RS utvrdila je i Prijedlog rebalansa proračuna Republike Srpske za 2022. godinu čiji je okvir 4,3 milijarde KM, što je povećanje za 8,9 posto ili 358 milijuna KM.

Zora Vidović, ministrica financija Republike Srpske, rekla je da je proračun u dobroj kondiciji, te da je stabilan i likvidan.

Razlog za donošenje rebalansa proračuna, kako su naveli iz vlade Republike Srspke, stvaranje je uvjeta za provođenje mjera koje se odnose na povećanje mirovina i svih veteranskih i socijalnih davanja za 10 posto, te povećanje bruto plaća zaposlenih u javnom sektoru za 10 posto, od svibnja 2022. godine, a sve s ciljem ublažavanja negativnih učinaka inflacije.

Regija

hr-hr

2022-05-23T07:00:00.0000000Z

2022-05-23T07:00:00.0000000Z

https://poslovni-dnevnik.pressreader.com/article/281642488785958

Vecernji List