Poslovni dnevnik

Rijeka uspostavila izravni željeznički servis sa Češkom

Uspostavljen je prvi izravni teretni, kontejnerski i željeznički servis iz Rijeke prema Češkoj, koji povezuje riječku luku preko kontejnerskog terminala na Brajdici s gradom Paskovom u blizini Ostrave na krajnjem istoku Češke. Emmanuel Papagiannakis, izvršni direktor tvrtke Jadranska vrata koja upravlja terminalom Brajdica, naglasio je da je češko tržište jedno od najvažnijih europskih.

“Trenutno iz Rijeke imamo više redovnih tjednih blok vlakova prema Srbiji, Bosni i Hercegovini te Mađarskoj, odakle smo još povezani i sa Slovačkom,” kazao je naglasivši da u toj tvrtki cijene Maerskovu inicijativu pokretanja novog servisa te da su time ostvarene i izravne željezničke veze iz Rijeke prema Češkoj.

Papagiannakis je istaknuo da novi servis potvrđuje sve veći značaj Jadranskih vrata za tržišta srednje i jugoistočne Europe.

Maerskov željeznički servis pokrenut je u svibnju ove godine, a prometuje do dva puta tjedno. Željezničkom uslugom upravlja ČD Cargo Adria, podružnica češkog teretnog operatera ČD Cargo, najvećeg pružatelja usluga željezničkog prijevoza u Češkoj i jednog od glavnih željezničkih operatera na koridoru transeuropske mreže uključujući Slovačku, Njemačku, Austriju, Poljsku, sada i Hrvatsku.

Tvrtka Jadranska vrata (Adriatic Gate Container Terminal - AGCT) je javno-privatno partnerstvo, u kojem International Container Terminal Services Inc. (ICTSI) ima 51 posto, a Luka Rijeka 49 posto udjela. U razdoblju od 2011. ta je tvrtka, od kada je dio ICTSI korporacije koja je u modernizaciju terminala uložila više od 50 milijuna dolara, do 2021. na kontejnerskom terminalu Brajdica pretovarila dva milijuna kontejnerskih jedinica (TEU), a oko 70 posto njenog volumena sada dolazi izvan Hrvatske - iz srednje i jugoistočne Europe.

Aktualno

hr-hr

2022-08-12T07:00:00.0000000Z

2022-08-12T07:00:00.0000000Z

https://poslovni-dnevnik.pressreader.com/article/281586654374591

Vecernji List