Poslovni dnevnik

Tankerska u lovu na ‘zlatnu koku’, mirovinci se iskrcavaju

Tankerska Next Generation zvijezda ZSE, matična kompanija zgrće dionice

TOMISLAV PILI tomislav.pili@poslovni.hr

Tankerskoj plovidbi na putu potpunog ovladavanja tvrtkom-kćeri stoji treći mirovinac, PBZ/CO, čija će odluka ostaje li u dioničarskoj strukturi biti presudna

Investitori i promatrači zbivanja na ZSE posljednjih dana pozorno prate golemi skok zanimanja za dionice Tankerske Next Generation (TNG), kompanije za brodski prijevoz naftnih derivata koja se izbijanjem globalne energetske krize pretvorila u “tvornicu novca” i zlatnu koku za njezina većinskog vlasnika, zadarskog brodara Tankersku plovidbu. Ta kompanija užurbano otkupljuje dionice, što na tržištu, što od mirovinskih fondova, a Erste Plavi i Raiffeisen već su u potpunosti izašli iz vlasništva TNG-a. Upravo zbog činjenice da su dva mirovinca prodali sve dionice, mnogi ocjenjuju da Tankerska plovidba ide na istiskivanje malih dioničara.

Paralelno s ovim događajima, a kao njihova izravna posljedica, događa se guranje cijene dionice TNG-a na rekordne razine. U utorak je vrijednost dosegnula 78,40 kuna, a samo u rujnu jurnula je 49,4%. Sve prati i višemilijunski promet, pa je TNG zadnjih dana najlikvidniji na burzi. Naime, mali dioničari špekuliraju kako Tankerska plovidba cilja na stjecanje 95% udjela što bi joj omogućilo istiskivanje malih dioničara, pa mali špekulanti sad pokušavaju podići cijenu po kojoj će morati otkupiti njihove dionice. No, Tankerskoj na putu potpunog ovladavanja tvrtkom-kćeri stoji treći mirovinac, PBZ/CO, čija će odluka ostaje li u dioničarskoj strukturi ili će se ipak “iskrcati” biti presudna u ovoj priči.

Proces okrupnjavanja počeo je 21. lipnja kada je Tankerska plovidba kupila prvi paket od 46.000 dionica. Priča se ozbiljnije zakotrljala 14. rujna objavom o stjecanju 213.600 dionica tvrtke kćeri. Već 20. rujna stiže nova vijest o kupnji 39.237 dionica, a tri dana kasnije i o prelasku u vlasništvo Tankerske plovidbe velikog paketa od 962.377 dionica. O kupnji dodatnog, još većeg paketa od 1,2 milijuna dionica izvješćuje 26. rujna. Tko je bio prodavatelj potonja dva paketa ubrzo je otkriveno. Prvo je Erste mirovinac 23. rujna objavio da su njegovi obvezni i dobrovoljni mirovinski fondovi prodali svih 859.439 dionica, odnosno 9,84% udjela. Par dana kasnije Raiffeisen društvo za upravljanje mirovinskim fondovima objavilo je prodaju paketa od 1,2 milijuna dionica dodavši da više ne posjeduje nijednu vrijednosnicu TNG-a. Raiffeisen je tim paketom držao 13,65% udjela.

Tako je Tankerska plovidba u petnaestak dana povećala svoj udjel sa 51,5 na 79,6%. No, već u utorak vrlo je vjerojatno prešla i 80% s obzirom na objavu kupnje još 23.423 dionice. Gruba računica na temelju dostupnih objava pokazuje da je Tankerska plovidba na okrupnjavanje udjela u TNG-u dosad utrošila 182,45 milijuna kuna.

Europska komisija je u srijedu uputila Vijeću EU-a preporuku o minimalnom dohotku, što podrazumijeva gotovinska plaćanja koja kućanstvima kojima je to potrebno pomažu da do određene razine nadoknade manjak dohotka tako da im se omogući da plaćaju račune i žive dostojanstveno.

”Danas je više od 20 posto ljudi u EU-u izloženo riziku od siromaštva i socijalne isključenosti. Sustavi minimalnog dohotka postoje u svim državama članicama, ali analize pokazuju da oni nisu uvijek primjereni, ne dopiru do svih kojima je to potrebno i ne motiviraju građane da se vrate na tržište rada”, izjavio je povjerenik za zapošljavanje i socijalna prava Nicolas Schmit.

Stoga Komisija poziva države članice da u okviru obveze smanjenja siromaštva i socijalne isključenosti u Europi moderniziraju svoje sustave minimalnog dohotka, dodao je Schmit. Komisija navodi da sustavi minimalnog dohotka i mreže socijalne sigurnosti moraju uključivati dostatne poticaje i potporu korisnicima koji mogu raditi u ponovnom ulasku na tržište rada.

Države članice trebale bi najkasnije do kraja 2030. postići odgovarajuću razinu potpore dohotku, uz istodobno osiguravanje održivosti javnih financija.

Prva Stranica

hr-hr

2022-09-29T07:00:00.0000000Z

2022-09-29T07:00:00.0000000Z

https://poslovni-dnevnik.pressreader.com/article/281505050095159

Vecernji List