Poslovni dnevnik

POTENCIJAL ZA SURADNJ U ENERGETICI, TURIZMU...

Crna Gora moguća baza za širenje finskih kompanija na zemlje regije

Iskustva Finske u razvoju startupova i inovacija, posebno u IT sektoru, mogu biti od iznimne koristi za razvoj crnogorske privrede

Sve se više investitora iz Finske, posebno iz sektora čiste/zelene tehnologije, zainteresirano je za poslovanje s crnogorskim poduzetnicima i državom. Položaj, kao i njen privredni potencijal, mogu doprinijeti da upravo Crna Gora bude prva stanica u širenju finskih kompanija na Balkanu, ocijenjeno na gospodarskom forumu u organizaciji crnogorske Privredne komore i veleposlanstva Finske, javlja portal me.eKapija.

Na forumu je sudjelovalo 40-ak predstavnika kompanija dviju države, među kojima su najzastupljenije bile metalska i procesna industrija, energetika i rudarstvo, te upravljanje otpadom.

Predsjednica Privredne komore Nina Drakić ocijenila je da je u posljednje vrijeme primjetan rast broja finskih kompanija na crnogorskom tržištu.

“Položaj Crne Gore i njen privredni potencijal, mogao bi doprinijeti da postane baza za širenje kompanija iz Finske na područje Balkana. Velike su mogućnosti za suradnju u proizvodnji organske hrane, vode, šumarstvu, ribarstvu, turizmu s naglaskom na zdravstveni, obnovljivim izvorima energije i upravljanju otpadom. Iskustva Finske mogu doprinijeti zelenoj transformaciji crnogorske ekonomije, te pomoći da domaće kompanije lakše usvoje model cirkularnog poslovanja. Znajući da je

Finska jedna od zemalja lidera u razvoju rudarske industrije, s odličnom reputacijom u svijetu, prije svega zbog primjene najviših standarda, tehničkih i ekoloških, otvara se veliki prostor za suradnju u ovom području posebno imajući u vidu ekonomske trendove i potrebe tržišta u Europi”, izjavila je N. Drakić

Iskustva Finske u razvoju startupova i inovacija, posebno u IT sektoru, mogu biti od iznimne koristi za crnogorsku privredu.

Generalna direktorica Direktorata za industrijski i regionalni razvoj u Ministarstvu ekonomskog razvoja i turizma Renata Milutinović kazala da Crna Gora ima vrlo liberalan ekonomski režim što je pogodnost za potencijalne investitore.

”Ukupna robna razmjena s Finskom u 2021., bila je simboličnih 3,3 mil. eura, dok je 2213 Finaca posjetilo Crnu Goru.

Investicije iz Finske su na niskoj razini. Podržat ćemo sve aktivnosti koje pomažu značajnom povećanju robne razmjene naših ekonomija Očekujemo da će naša i potpora privrednih komora Crne Gore i Finske doprinijeti snažnijem povezivanju privrednika i brzim rezultatima današnjeg foruma”, rekla je R. Milutinović.

Veleposlanik Finske u Crnoj Gori Kimmo Lähdevirta istaknuo je kako je forum odličan poticaj jačanju suradnje finskih i crnogorskih kompanija i institucija.

“Sve se više investitora, posebno iz sektora čiste/zelene tehnologije, zainteresirano je za Crnu Goru, a napredovanje vaše zemlje na europskom putu donijet će još više mogućnosti za jaču suradnju i veze dviju zemalja. Zelena tranzicija definitivno je odlična prilika za nove investicije, otvaranje novih radnih mjesta, jačanje lokalnog tržišta i biznisa oko njega”, poručio je Kimmo Lähdevirta, veleposlanik Finske.

Prva Stranica

hr-hr

2022-09-29T07:00:00.0000000Z

2022-09-29T07:00:00.0000000Z

https://poslovni-dnevnik.pressreader.com/article/281672553819703

Vecernji List