Poslovni dnevnik

MMF traži da London opet razmotri poreznu reformu

Svjetski financijski policajac dočekao na nož britanski ‘mini proračun’

TOMISLAV PILI tomislav.pili@poslovni.hr

MMF smatra kako zbog visoke inflacije nije vrijeme za velike fiskalne pakete

Međunarodni monetarni fond (MMF) oštro je napao plan britanske vlade o poreznim olakšicama vrijednima 45 milijardi funti koje bi se financirale novim zaduženjem, pozvavši vladu da opet razmotri tu ideju. Kako prenose britanski mediji, “svjetski financijski policajac” poručio je kako “pozorno motri” razvoj situacije u Ujedinjenom Kraljevstvu i u dijalogu je s britanskom vladom nakon što je ministar financija Kwasi Kwarteng prošloga tjedna objavio plan smanjenja poreznog opterećenja, nazvan “mini proračun”. To je izazvalo dramatičan pad vrijednosti britanske funte kojom se jučer nakon podneva trgovalo po 1,071 dolar.

Bijeg investitora

Osim toga, snažno su skočili i prinosi na britanske državne obveznice. Kako bi ublažila kaos koji je nastao na tržištu, središnja Banka Engleske jučer je objavila kako obustavlja plasman obvezničkog izdanja planiran za idući tjedan te kreće u privremeni otkup dugoročnih obveznica.

Zbog bijega investitora, prinosi na britanske obveznice na putu su najoštrijeg mjesečnog rasta od 1957. godine, ističe CNBC. Prinos na 10-godišnje obveznice jučer je iznosio 4,48 posto, nasuprot 3,5 posto prošloga tjedna. MMF je u svom priopćenju naveo kako - s obzirom na povišenu stopu inflacije u mnogim državama, uključujući i UK - ne preporuča velike i neciljane fiskalne pakete. “Važno je da fiskalna politika ne ide nauštrb monetarne politike”, naveli su iz MMF-a.

Podsjetimo, od zvučnijih najava poreznog rasterećenja treba istaknuti da će stopa poreza na dobit poduzeća ostati na 19 posto što je najniža razina u skupini G20. K tome, stopa oporezivanja građana koji zarađuju više od 150.000 funti godišnje smanjuje se sa 45 na 40 posto, a ukida se i oporezivanje bonusa bankarima. Financijska drama na Otoku nije ostavila ravnodušnog ni prekooceanskog susjeda. Američka ministrica Janet Yellen izjavila je kako SAD vrlo pozorno prate događanja u Ujedinjenom Kraljevstvu. Pri tome je odbila dati svoje

mišljenje o planu premijerke Liz Truss i njezina ministra financija. No, dodala je kako SAD i Velika Britanija imaju “značajnih inflatornih problema i središnje banke su fokusirane na snižavanje stope inflacije”. Prema njezinom mišljenju, potres na tržištu britanskog duga za sada je ograničen na Ujedinjeno Kraljevstvo i ne ugrožava globalno gospodarstvo.

Kako prenosi Financial Times, Brian Deese, direktor Nacionalnog ekonomskog vijeća američkog predsjednika, kazao je kako nije iznenađen reakcijom na britanski fiskalni plan dodavši kako on stavlja tamošnju središnju banku u poziciju da još više zaoštri monetarnu politiku. Salvu kritika na britansku proračunsku poziciju objavila je i rejtinška agencija Moody’s istaknuvši da će velike porezne olakšice dovesti do rastućih troškova zaduživanja i nižeg ekonomskog rasta. Iako Moody’s nije dirao postojeći britanski kreditni rejting, upozorio je da će veliki fiskalni poticaji financirani dugom dovesti do agresivnije monetarne politike, što će se odraziti na rast BDP-a u srednjem roku.

Povećanje nejednakosti

MMF je istaknuo kako razumije želju britanske vlade da pomogne kućanstvima i poduzećima suočenima s energetskim cjenovnim šokom uz istovremeno poticanje ekonomskog rasta reformom na strani ponude. Međutim, MMF smatra da će porezna reforma, koja mnogo više ide na ruku bogatijem sloju građana, “vjerojatno povećati nejednakost”. Stoga je ta institucija pozvala ministra Kwartenga da predstavljanje proračuna 23. studenog iskoristi za “pružanje podrške koja je više ciljana te da ponovno razmotri porezne mjere”.

Zanimljivo, mišljenja MMF-a među članovima Konzervativne stranke nisu najbolje dočekana. Tako je zastupnik te stranke i nekadašnji ministar sir John Redwood u gostovanju na BBC-u kazao kako MMF ne bi trebao kritizirati Ujedinjeno Kraljevstvo. “Fond nije predvidio veliku inflaciju koju je izazvao, a sada kada je ona vidljiva svima, sugerira mjere za njezino smanjenje”, kazao je Redwood. David Frost, jedan od pregovarača o brexitu, kazao je pak kako su jedini put za UK “niski porezi, pažljiva potrošnja i značajne ekonomske reforme”. ❖

Prva Stranica

hr-hr

2022-09-29T07:00:00.0000000Z

2022-09-29T07:00:00.0000000Z

https://poslovni-dnevnik.pressreader.com/article/281706913558071

Vecernji List