Poslovni dnevnik

Okrupnjavanje se tek zahuktava, Schengen i euro ubrzat će procese

Tržište živnulo, najavljene i prve ozbiljne investicije stranog kapitala

MARIJA CRNJAK marija.crnjak@poslovni.hr

Proces okrupnjavanja po ‘buy-and-built’ modelu započeo je fond Provectus Capital Partners, a nedavno je sličan proces pokrenuo i Futura Partnersa

Dijelom i zahvaljujući pandemiji Covida, koja je ulaganje u zdravstveni sektor učinila profitabilnijim nego ranije, a možda i sve uvjerljivijim najavama o jačanju suradnje javnog i privatnog od strane donositelja odluka u Hrvatskoj, ovu je godinu obilježila neuobičajena živost u privatnom zdravstvu. Prvo je još lani započeo proces značajnog okrupnjavanja sektora koji se aktivno nastavlja u ovoj godini, a potom je najavljena i prva značajna investicija stranog kapitala, kojoj bi se uskoro mogla pridružiti još jedna.

Proces okrupnjavanja po “buy-and-built” modelu započeo je fond Provectus Capital Partners koji paralelno razvija dental i ostale grane medicine, a nedavno je sličan proces pokrenula ekipa domaćih poduzetnika okupljenih u holding kompaniji Futura Partners. Ulaganje od 15ak milijuna eura u onkološki centar u partnerstvu sa specijalnom bolnicom Sv. Katarina najavio je američki Sveučilišni medicinski centar Pittsburgh (UPMC), a neslužbeno doznajemo da bi strateško partnerstvo s jakim vanjskim ulagačem uskoro mogla obznaniti i Poliklinika Medikol, no tu zasad ne cure nikakvi detalji.

Analitičarima ovakav tijek događaja nije nimalo neobičan. Potrošnja u privatnom zdravstvu u Hrvatskoj je značajna, najavljuju se značajna javna ulaganja u zdravstveni turizam, a potencijal razvoja će dobiti novu dimenziju i ulaskom Hrvatske u Schengen i eurozonu. Usto, to je odlična vijest za pacijente koji će dobiti bolju skrb i jači javni sektor.

Mirna Marović, predsjednica Hrvatske Private Equity i Venture Capital Asocijacije (CVCA), i direktorica VentureXchange ističe kako je ulaganje u privatni zdravstveni sektor već barem dva desetljeća jedna od najisplativijih i popularnih strategija ulaganja private equity fondova i drugih ulagača, globalno i u našoj regiji (CEE/SEE).

”Više je razloga za uspješnost te strategije, a neki od najvažnjih faktora uključuju da je zdravstveni sektor relativno otporan na krize te nije previše izložen gospodarskom ciklusu recesija i procvata ekonomije. Dodatno, u velikom broju zemalja privatni zdravstveni sektor nudi značajno kvalitetniju uslugu od državnog sektora. Konsolidacija privatnog sektora odnosno ulaganje po buy-and-built modelu provjeren je i testiran model koji omogućava okrupnjavanje fragmentiranih pružatelja usluga u privatnom zdravstvu, te za private equity i ostale ulagače predstavlja vrlo profitabilni model ulaganja. Dolaskom tektonskog poremećaja za zdravstvo, gospodarstvo i društvo u cjelini, pandemije Covida, ulaganje u zdravstveni sektor postaje još isplativije”, pojašnjava Marović.

Smatra da je konsolidacija privatnog zdravstvenog sektora izvrsna vijest za potporu djelovanja našeg javnog zdravstvenog sustava, kako u mogućoj suradnji, tako i rasterećenju često neučinkovitog javnog zdravstvenog sustava. Naime, konsolidacija privatnog zdravstvenog sektora omogućit će krajnjim korisnicima poboljšanu te cjenovno povoljniju uslugu zahvaljujući ekonomiji obujma i racionalizaciji troškova.

Vodeći akteri

U Hrvatskoj je najaktivniji ulagač i konsolidator privatnog zdravstvenog sektora Provectus Capital Partners (PCP), društvo za upravljanje growth capital fonda Adriatic Structured Equity, koji je usmjeren na ulaganja u jugoistočnoj Europi, a biznis u zdravstvu razvijaju kroz Aviva Medical Group i Adria Dental Grupu. U sastavu Adria Dental Grupe, koju vodi predsjednik Uprave Gordan Muškić, pet je klinika i isto toliko laboratorija (Zagreb, Solin, Rijeka i Poreč) s planom daljnjeg širenja na domaće i regionalno tržište: zagrebačka Poliklinika Arena i klinika Dentum, Salona Dental i dentalni laboratorij Vladimir Tešija iz Solina, Poliklinika Rident i dentalni laboratorij Ridental. Time čine čvrstu poziciju najveće dentalne grupacije u Hrvatskoj i široj regiji, s više od 420 zaposlenih te više od 70 ordinacija i 160 stručnjaka dentalne medicine, s godišnjim prihodima iznad 30 milijuna eura.

Aviva Medical Group ima pet članica, Poliklinika Aviva, Dijagnostika 2000, Uro centar, Specijalna bolnica za ortopediju i opću kirurgiju dr. Nemec i Specijalna bolnica Arithera. Model

PCP-a je preuzimanje većinskog vlasništva, tako da se vlasnicima nudi ostanak u projektu i sudjelovanje u daljnjem razvoju, s obzirom da se radi o poduzetnicima i liječnicima koji su uz svoje projekte vezani i osobno i profesionalno. Grupa Aviva članicama nudi kapital za ulaganje u tehnologiju i ljude, knowhow, certificiranje, standardizaciju protokola, edukaciju.

”Okrupnjavanja privatnog zdravstvenog sektora je trend koji je već dugo vidljiv na europskom zdravstvenom tržištu, pa je normalno da se događa i kod nas. Zdravstvo je izuzetno važna djelatnost industrija za svaku državu, jer nove tehnologije kao i cijela logistika različitih djelatnosti naslonjenih na zdravstvo imaju značajan utjecaj na ekonomiju i gospodarsko okruženje. Demografska i epidemiološka kretanja nam ukazuju na kontinuirani rast zdravstvenih potreba, pa tako i zdravstvenog tržišta što će biti veliki izazovi za rješavanje i prilagodbu zdravstvenih sustava za njihovu održivost. To znači maksimalno korištenje kompletne zdravstvene infrastrukture uz optimizaciju troškova, s obzirom na to da upravo nove tehnologije kao i utjecaj troškova radne snage u zdravstvu najviše utječu na održivost zdravstvenih sustava. Ako tome dodamo i situaciju na tržištu energenata, onda je još značajnije pronaći modele koji će uz prihvatljive troškove moći osigurati dostupne i kvalitetne zdravstvene usluge onima koji ih trebaju”, ističe Nevenka Kovač, ravnateljica Poliklinike Aviva.

Fragmentirano tržište

Napominje kako je hrvatski privatni zdravstveni sektor izuzetno fragmentiran u tisuće malih zdravstvenih ustanova i privatnih praksi i ordinacija, a u vrijeme pandemije taj se broj dodatno povećao. U novim tržišnim okolnostima poduzetnici vide potencijal u povezivanju malih ili manjih zdravstvenih subjekata. ”Ali ne samo poduzetnici, nego i zdravstveni lanci sa europskog tržišta žele ući u Hrvat

sku jer, iako je naše tržište relativno malo, ulazak u Schengen i uvođenje eura doprinosi jednostavnijim poslovnim aktivnostima kao i mobilnosti pacijenata, ali i radne snage. Očekujem da će se ovaj trend nastavljati. Tako PCP i u idućoj godini nastavlja sa investicijama u taj sektor, kako na hrvatskom tržištu tako i na zdravstvenom tržištu regije”, otkriva Kovač.

Kakva će biti buduća strategija kompanije Futura Partners tek će se vidjeti. Nakon što su nedavno preuzeli tvrtku za uređenje luksuznih interijera Sinago, ušli su u zdravstveni sektor, preuzimanjem Bagatin Medical Group koja uključuje Polikliniku Sintezu, Polikliniku Fides te trgovinu za dermokozmetiku Bagatin Beauty. Ognjen Bagatin ovom transakcijom u cijelosti je prodao tvrtku Bagatin Medical Group, no ostaje u projektu kao partner i direktor u Futuri Partners. Uz Bagatina, tvrtku Futura Partners osnovali su domaći poduzetnici i poslovnjaci s ciljem ulaganja u male i srednje hrvatske tvrtke s velikim potencijalom rasta, IT-ovci Luka Abrus Fijačko i Ivan Gabrić, ekonomisti Berislav Horvat i Filip Jelić, odvjetnici Josip Konjevod i Zlatko Knezović te poduzetnik Saša Cvetojević.

Profitabilna strategija

Mirna Marović navodi primjere iz regije koji svjedoče koliko je popularna i profitabilna strategija okrupnjavanja privatnog zdravstvenog sektora.

”Regionalni private equity fond Blue Sea Capital, sa sjedištem u Zagrebu, napravio je konsolidaciju više privatnih zdravstvenih ustanova u Srbiji u MediGroup. Tako okrupnjena i konsolidirana privatna zdravstvena platforma postala je interesantna i jednom od najvećih regionalnih private equity fondova, Mid Europa, koji je to ulaganje preuzao od Blue Sea Capital. Tako se MediGroup iz Srbije pridužio velikom portfelju Mid Europe u sektoru zdravstva, među kojima su još i Regna Maria (Rumunjska), Alpha Medical (Slovačka, Češka), Diagnostyka i Lux Med Group (Poljska) i Kent Hospital (Turska)”, kaže Marović.

Jedna od top 3

Ulaganje u zdravstveni sektor je tradicionalno jedna od top tri strategija private equity fondova. U nedavnom izvješću Invest Europe Arthura D. Littlea, ulaganje u zdravstvo je drugi po redu najpopularnija sektor za 2023. godinu, odmah nakon sektora obnovljivih izvora energije. Treći na ljestvici je sektor biotecha/ medtecha, a nakon toga slijede ICT i agrobiznis. Iako se tek trebaju definirati brojni detalji oko osnivanja novog Centra za liječenje malignih bolesti u Zaboku, ulaganje Sveučilišnog medicinskog centra Pittsburgh (UPMC) od 15-tak milijuna eura u Hrvatskom zagorju prvo je ulaganje stranih investitora u ovolikom opsegu u hrvatsko zdravstvo.

Najava o investiciji koja bi ste trebala realizirati u suradnji Opće bolnice Zabok i Specijalne bolnice Sv. Katarina u vlasništvu Dragana Primorca, dolazi u trenutku u kojem se čini da je država odlučila pojačati suradnju javnog i privatnog zdravstva, što je jedan od ciljeva reforme zdravstva koja je upravo u javnoj raspravi. Za Amerikance je pak ovo svakako investicija u zdravstveni turizam, s obzirom na to da će tu moći dobiti tržište čitave šire regije, ali i cijele Europe. A radi se o najvećoj američkoj zdravstvenoj instituciji koja zapošljava 92.000 djelatnika te 5000 liječnika, uz godišnji proračun od 23 milijarde dolara. ❖

Prva Stranica

hr-hr

2022-12-02T08:00:00.0000000Z

2022-12-02T08:00:00.0000000Z

https://poslovni-dnevnik.pressreader.com/article/281543704946482

Vecernji List