Poslovni dnevnik

Nakon desetljeća muke, stabilizirana proizvodnja duhana

Zaustavljen pad zasijanih površina i proizvedenih količina

MARIJA BRNIĆ marija.brnic@poslovni.hr

Hrvatski duhani lani su kooperantima plaćali 27% veću otkupnu cijenu, ove godine očekuju rast za još 25%

UPodravini i Slavoniji upravo kreću pregovori oko ugovaranja nove sjetve duhana. Interesa među proizvođačima, kako se čuje s terena, ne manjka, a sve se odvija u dobroj poslovnoj atmosferi, bez javnih negodovanja nezadovoljnih poljoprivrednika koji najavljuju odustajanje od te kulture, kojima je taj proces nekad bio uredno obilježen.

Najveći otkupljivač, BATovi Hrvatski duhani (HD) baš su objavili da su još jednom zaključili godinu s rekordnom vrijednošću otkupa duhana, jer je u 2022. dosegnula 93 milijuna kuna, 12 milijuna kuna više nego prethodne godine. Takvom rezultatu nema sumnje pridonijelo je i povećanje cijene koju su kooperantima plaćali Hrvatski duhani, a prema informacijama iz te tvrtke radi se o rastu od 27% na godišnjoj razini. Time su, pojašnjavaju, nastojali da se u uvjetima povećanja cijena energenata osigura zadržavanje te proizvodnje u Hrvatskoj. Nastavak rasta cijene duhana iz HD-a je najavljen i za 2023., u prosjeku za još 25% za najrašireniji tip duhana Virginiju, a njihove su procjene da će se zadržati i postojeće kooperante i površine pod duhanom.

I sami proizvođači najavljuju da bi im, sudeći prema pregovorima s dva otkupljivača duhana koji jedini posluju na hrvatskom tržištu (HD i državna tvrtka Agroduhan), ova godina mogla biti pozitivna, no to neće ovisiti isključivo o otkupnoj cijeni. Ostaju još dva preduvjeta - jedan su vremenske okolnosti, na što se ne može utjecati, a drugi cijena plina i struje, o čemu im još predstoje pregovori s državom.

Predsjednik udruženja Krupan list Željko Mikulčić izdvaja pozitivnim za ugovaranje sjetve činjenicu da postoji tržišna utakmica, jer je Agroduhan uzvratio na ponudu HD-a i ponudio istu cijenu, uz dodatan iznos onima koji navodnjavaju i imaju bolji prinos.

”Ne bude li velikih poremećaja na koje se ne može utjecati, ovo bi mogla biti godina u kojoj će se pokriti svi troškovi, a što dugo nismo imali”, kaže Mikulčić.

Prva Stranica

hr-hr

2023-02-08T08:00:00.0000000Z

2023-02-08T08:00:00.0000000Z

https://poslovni-dnevnik.pressreader.com/article/281513640309650

Vecernji List