Poslovni dnevnik

Nekad je udjel troška struje i plina bio 30%, uzletio je na 70

Energetski ‘uteg’ Unatoč zaustavljanju negativnih trendova, proizvođače, kao i većinu gospodarstva brinu cijene energenata

Nisu svi iz ove branše toliko optimistični, upravo zbog cijene plina, no slažu se da se u Hrvatskoj unatoč svemu uspijeva stabilizirati proizvodnju duhana, nakon što je posljednjih desetak godina bilježila drastičan pad i zasijanih površina i proizvedenih količina. To je, uostalom trend na globalnoj razini, ali je, za razliku od drugih, u Hrvatskoj taj pad zaustavljen.

Globalno tržište

Prema podacima FAO-a, u svim zemljama, posebice onima s velikom proizvodnjom duhana poput Kine, Indije i Brazila, bilježi se drastično smanjenje proizvodnje i u zasijanim površinama i proizvedenim količinama, a isti je slučaj i s EU, u kojoj je Hrvatska među značajnijim proizvođačima. Lider u ovoj niši u EU je Italija, u kojoj je pod duhanom u 2021. bilo 12,8 tisuća hektara u 2021., a proizvedeno je 41 tisuća tona duhana, a te su količine gotovo prepolovljene u odnosu na prije deset godina.

Više od Hrvatske u EU duhana proizvedu još u Španjolskoj, Poljskoj, Grčkoj. U Hrvatskoj se u 2021. na 3490 hektara proizvelo 7,4 tisuće tona duhana, a o padu govori podatak da je 2011. pod duhanom zasijano bilo 5905 hektara i proizvedeno 10,6 tisuća duhana. No, o zaustavljanju negativnog trenda govore podaci da je u 2020. na istim površinama kao u 2021. proizvedeno ipak nešto manje količine (7 tisuća tona) duhana. U većini drugih zemalja sa značajnijom proizvodnjom taj trend se ne bilježi. Štoviše, kod gotovo svih važnijih igrača u proizvodnji sirovog duhana brojke nastavljaju padati. Tom pozitivnom trendu u Hrvatskoj pridonijela je i politika investiranja u modernizaciju proizvodnje. Mnogim OPG-ovima posljednjih godina HD je omogućio kreditiranje nabave mehaničkih berača, što je u uvjetima nedostatka radnika uvelike smanjilo trošak rada i povećalo produktivnost, a među ostalim nabavljane su i tračne sušnice. Zahvaljujući tomu već prošle godine je više od polovice duhana bilo je strojno obrano. Ono što se ispostavilo kao problem jesu cijene energije, a ova skupina uglavnom nije bila obuhvaćena vladinim mjerama za ublažavanje pritiska zbog poskupljenja energije i energenata.

“Proizvodnja duhana je specifična i energetski trošak inače ima velik udjel, a s poskupljenjima koja smo imali u proteklom razdoblju, još je i povećan. Nekad je udjel troška struje i plina bio 30 posto, a sada 70% i to ruši konkurentnost ove proizvodnje”, ističe predsjednik Odbora za duhan Hrvatske poljoprivredne komore Mario Glavaš. O uklanjanju tog pritiska za ovu godinu i u Udruženju Tabacum očekuju pregovore s Ministarstvom gospodarstva, jer o tome, ističe predsjednik Tabacuma Mihael Čolak, ovisi očuvanje proizvodnje, unatoč svim pomacima s otkupljivačima oko cijene, kao i novoj omotnici potpora za iznimno osjetljive sektore u poljoprivredi. Kroz taj program, koji bi uskoro trebao biti na Vladi, za ovu godinu (bit će plaćeno u 2024.) predviđa se izdvojiti ukupno 16 milijuna eura, od čega za duhan 5,6 milijuna eura.

Nove tehnologije

Svi su jednoglasni da je u proteklim godinama učinjen velik pomak s uvođenjem novih tehnologija. Broj proizvođača zapravo se smanjio, ali su zadržane površine i poboljšana kvaliteta proizvodnje. Zasluga tome pripada i HD-u, koji je u prošloj godini imao ugovorenu suradnju s oko 340 proizvođača, a pokretanjem projekta nabavke mehaničkih berača omogućeno je zadržavanje djelatnosti i pomlađivanje OPG-ova. Ova je proizvodnja, naime, uglavnom ostala u starijim domaćinstvima, a s modernizacijom su zadržana mlađa generacija u tim OPG-ovima i nastavljeno poslovanje.

“To je jedan od najuspješnijih investicijskih programa u poljoprivredi, jer je od uvođenja programa 2018. do danas nabavljeno preko 72 mehanička berača, a prošle godine se mehanički obralo preko 55% volumena”, ističu u HD-u, koji je tim programom omogućio gotovo 19 milijuna kuna investicija. Promjene su vidljive i povećanju površine pod duhanom po proizvođaču, pa je s 8,5 hektara prije pet godina sada ta razina povećana na 9,2 hektara.

“Proizvodnja duhana jedna je od najbolje organiziranih poljoprivrednih proizvodnji, a prednosti takvog stabilnog proizvodnog sustava najbolje se pokazuju u razdoblju poremećaja, poput prošlogodišnjeg višestrukog povećanja troškova energije koji čine značajan udio u ukupnim troškovima proizvođača duhana. Zahvaljujući pravovremenoj reakciji, kvalitetnoj komunikaciji i suradnji s proizvođačima i proizvođačkim udrugama, ali i razumijevanju resornog ministarstva, i u tim ekstremnim uvjetima osigurali smo kvalitetne uvjete za proizvodnju, te smo osigurali konkurentan okvir za proizvodnju duhana s kojim krećemo u ugovaranje sljedeće proizvodne sezone”, izjavio je Imad Ud-Din Muhammad, direktor Hrvatskih duhana.

Aktualno

hr-hr

2023-02-08T08:00:00.0000000Z

2023-02-08T08:00:00.0000000Z

https://poslovni-dnevnik.pressreader.com/article/281552295015314

Vecernji List