Poslovni dnevnik

Institut IGH u problemu isplate plaća, a račun im blokirala i država

Tek manji problem nelikvidnosti ili kriza dubljih razmjera?

SUZANA VAROŠANEC suzana.varosanec@poslovni.hr

Država kao ovrhovoditelj u akciji je naplate dugovanja po osnovi dospjelih, a nepodmirenih javnih davanja

Iz dostupnih informacija još uvijek se ne može razaznati koliko su realno velike poteškoće u poslovanju s kojima se suočava Institut IGH. Tako nije jasno je li posrijedi tek manji problem upadanja u nelikvidnost ili je kompanija ipak zahvaćena krizom dubljih razmjera uslijed čega tvrtka nema novca za isplatu plaća. Naime, tragom aktiviranog postupka prisilne naplate kao i posljedično blokade računa, prema poznavateljima situacije odgovore treba tražiti u činjenici da se tek jedan vjerovnik odlučio na ovrhu što je rezultiralo blokadom računa.

'U crvenom'

Tako je reagirala, neslužbeno, država kao ovrhovoditelj u akciji svoje naplate dugovanja Instituta po osnovi dospjelih, a nepodmirenih javnih davanja. Svi računi IGH-a u nekoliko banaka slijedom navedenog ušli su u “crveno”. Međutim, kod blokade u trajanju od jednog dana, odnosno s početkom od 6. siječnja, kako je jučer komunicirano, ista je postala predmetom sustava provjere na Zagrebačkoj burzi, zasjenivši informaciju o otpustu 5,3 milijuna eura senior duga od strane senior vjerovnika B2 Kapitala. Nakon preuzetog duga od bivšeg velikog vjerovnika PBZ-a, senior vjerovnik B2 Kapital pojedinosti u vezi toga nije stigao iznijeti za naše dnevno izdanje; koliko iznosi preostali senior dug te koji su rokovi dospijeća, kao ni pojašnjenje samog otpusta dijela duga kako sa stajališta poslovne politike B2 Kapitala, tako i utjecaja na poslovanje dužnika.

Sve u svemu, zbog navedenog tijekom prijepodneva u režimu obustave bilo je jučerašnje trgovanje dionicom Instituta IGH, a brzo je bjelodanim postalo da su posrijedi poteškoće izazvane manjkom sredstava za isplatu plaća zaposlenicima u IGH-a. Kako su naknadno priopćili, kompanija nije isplatila plaću za prosinac prošle godine, zbog čega je Uprava reagirala s predviđenim zakonskom potezom za ovakvu situaciju.

Poznati problemi

Poslodavac je u ovom slučaju sam sebe odlučio blokirati, što je učinjeno zahtjevom za prisilnu naplatu koji je upućen u Financijsku agenciju za iznos obračunatih plaća, a po našim informacijama to bi značilo u odnosu na ukupno navodno 559 zaposlenika kojima IGH duguje prosinačku plaću. Zahtjev za prisilnu naplatu neisplaćenih plaća ima prvenstvo u redoslijedu naplate tražbina, navode iz IGH te još ističu da njihov račun u trenutku podnošenja zahtjeva nije bio u blokadi. Međutim, ovakav rezime novih činjenica ni u Upravi zagrebačke kompanije za sad ne prate objašnjenjima, tako ni naš upit ne iznose kako je došlo do samoblokade te je li izostanak priljeva na računima za podmirenje svojih tekućih obveza posljedica većih problema.

Na tržištu pak nelikvidnost IGH-a nije skroz nova tema; naime recentne neslužbene informacije ukazivale su na probleme u podmirivanju obveza, ali uz apostrofiranje značaja tvrtke u kojoj radi veliki broj građevinskih inženjera, zatim važnosti tvrtke imajući na umu ukupne kapacitete u građevinskom sektoru te sa stajališta različitih usluga koje pružaju, od projektiranja, laboratorija i nadzora pa nadalje sve do sačuvanih resursa u smislu struke. Po nekima sad je glavna prijetnja mogući proces osipanja.

5,3 milijuna eura duga Institutu IGH oprostio je B2 Kapital

Prva Stranica

hr-hr

2023-02-08T08:00:00.0000000Z

2023-02-08T08:00:00.0000000Z

https://poslovni-dnevnik.pressreader.com/article/281586654753682

Vecernji List