Poslovni dnevnik

SIMBOL BEOGRADA TVRTKI EUREKA BAR ZA 20,4 MIL. EURA

Uz incidente i policiju Genex toranj pripao vlasniku noćnih klubova i restorana

MLADEN MILETIĆ mladen.miletic@poslovni.hr

Nezadovoljstvo je izazvala činjenica da se takav prostor prodaje za 330 eura po kvadratu, a na licitaciju su stigli i zastupnici oporbe

Poslovni dio Genex kule, kolokvijalno poznate i kao Zapadna kapija Beograd, jedan od simbola glavnog grada Srbije, na dramatičnoj javnoj dražbi održanoj u ponedjeljak pripao je tvrtki Eureka bar koja je na kraju ponudila 20,4 milijuna eura (2,4 milijarde dinara). Cijena je to koja je četverostruko veća od one početne na dražbi. Konačni iznos zapravo se gotovo približio cijeni s kojom je započela prodaja Genexovih “blizanaca” na ulazu u Novi Beograd. Naime, na prvom pozivu za ulagače očekivalo se najmanje dvije milijarde dinara, a minimalnih 834,7 milijuna dinara bilo je spremno platiti sedam potencijalnih kupaca. Zanimljivo je i da se prvi put sada u oglasu pojavila i napomena stečajnog upravitelja da je Genex kula spomenik kulture “još od 2021. godine” i da Republika Srbija ima pravo prvokupa.

Javnu dražbu u prostoru Agencije za licenciranje stečajnih upravnika uz predstavnike stanara i vjerovnika, pratili su i skupštinski zastupnici Aleksandar Jovanović Ćuta i Radmila Vasić iz Dveri te policijska patrola! Nezadovoljstvo je već izazvala sama činjenica da se takva zgrada prodaje za 330 eura po kvadratu, od ALSU-a se tražilo i da se prodaja odgodi, a stanari i vjerovnici od Privrednog suda su zatražili formiranje Odbora vjerovnika Generalexporta u stečaju, tvrtke u čijem je imovinskom vlasništvu i bila Genex kula.

Skadarlija, Casina...

”I stabena zajednica je vjerovnik. Nama Generalexport duguje 400.000 eura, a mi dižemo kredite da bismo popravili liftove i doveli u red stepenište. Moram istaknuti i da je sutkinja koja je vodila cijeli slučaj poslije sedam godina smijenjena, a slučaj je zatim povjeren čovjeku kojem je to prvi posao!”, uzalud je upozoravao Božidar Stavrić, predsjednik stambene zajednice Genexa.

Konačni kupac bio je zapravo zastupnik budućeg vlasnika, a tijekom cijelog pomalo incidentnog procesa licitacije koju su pratili povici skupštinskih zastupnika “Ne prihvaćamo!” (tada je i pozvana policija), nije htio otkriti koga točno predstavlja.

Tek se iz priopćenja ALSU-a doznalo da je u pitanju Eureka bar iz Novog Beograda, firma koja se bavi “uslugom pripreme i posluživanja hrane”, a čiji je vlasnik Aleksandar Kajmaković, poznatiji kao Aca Bosanac. Direktor je Marko Milovanović. Pod Eureka barom su brojni restorani, noćni klubovi i kafići poput Temperamenta u Beton hali, La Fayettea, Boutiquea 1, 2 i 3, no i neka kultna zdanja poput Tri šešira i Zlatnog bokala u Skadarliji. Također, prema pisanju nove. rs, u Kajmakovićevu je vlasništvu i hotel i klub Casina na samim Terazijama, klub Teatro u Sarajevskoj, splav Port kod Ušća, Cafe Theatre poznat i po kolokvijalnom nazivu “Kod konja”... Kako su u pitanju itekako poznati objekti u samom središtu srpske metropole, zapravo i ne čudi da je kupac došao do zgrade koja je daleko od nekadašnjeg sjaja, a zapravo je godinama i bila simbol propadanja i nebrige.

Stanarima se ipak neće svidjeti ona druga strana priče. Naime, u veljači 2021. godine novi je vlasnik uhićen u akciji Uprave kriminalističke policije čije su postrojbe upale u kafić u Novom Beogradu i oborile ga na pod te privele u lisicama na rukama da bi kasnije Blicu bilo rečeno da je privden u svojstvu građanina kako bi dao izjavu na okolnosti njegove povezanosti s Veljkom Belivukom, optuženim za svirepa ubojstva i zlodjela u Beogradu. Još 2002. godine našao se na meti atentatora kada je u njegov Mercedes CLK 230 kruševačkih registracijskih oznaka bila podmetnuta bomba velike razorne moći. Povezivalo ga se i s kupnjom Bezistana, lokacije u samom centru Beograda za što mu je Skupština grada već bila dala i zeleno svjetlo, kao i s vlasnikom televizije Happy, Predragom Rankovićem zvanim Peconi, koji je 2017. ranjen u pucnjavi u hotelu Prag.

Vješala za projektanta

Obavljena kupovina Kajmakoviću ne donosi cijeli kompleks Genexa, već konkretno 28 poslovnih prostora, površine 14.943 kvadrata, dok prostori između 27. i 37. kata imaju površinu veću od 1.450 kvadrata. Prodajnu cjelinu također čine i garaža ukupne površine 9.023 kvadrata, kao i deset pojedinačnih garaža ukupne površine 6.445 kvadratnih metara.

Inače, čuveni Generalxsport u ožujku 2017. godine odlukom Privrednog suda u Beogradu završio je u bankrotu, a u stečaju je bio još od 2015. godine.

Sudbina njegove najveće imovine tada je postala krajnje neizvjesna, a nakon što je ALSU objavio oglas za prodaju pristizali su razni prijedlozi državi da iskoristi pravo prvokupa i pretvori je ili u studentski dom ili u kulturno-znanstveno-zabavni prostor, koji bi nazvali Tesla kula i otvorili za turiste i sve posjetitelje. Nedavno je i beogradska oporba izašla s prijedlogom da ga se pretvori u prostor za mlade, no država pravo prvokupa nije iskoristila.

Gradnja zgrade, u to doba najviše betonske na Balkanu, dovršena je 1980. godine, a djelo je arhitekta Mihajla Mitrovića čije se rješenje našlo pod teškim kritikama - Politikin karikaturist Ivo Kušanić nacrtao je i vješala između dvije kule s porukom: “Gdje su vješala za projektanta?”.

Prva Stranica

hr-hr

2023-02-08T08:00:00.0000000Z

2023-02-08T08:00:00.0000000Z

https://poslovni-dnevnik.pressreader.com/article/281646784295826

Vecernji List