Poslovni dnevnik

I obnavlja liniju Bar-Bari

Tvrtka je 2022. završila s EBITDA od 7,9 milijuna eura, 10 puta više nego 2021.

Barska plovidba je 2013. kod Exim banke podigla kredit od 46,4 milijuna dolara za kupnju dvaju brodova

Od prošlogodišnje rekordne dobiti Barska plovidba je sama otplatila ratu za brodove od 3,6 milijuna eura i vratila dio duga državi od tri milijuna za neusklađene državne potpore primljene tijekom 2021. godine.

Poslovnu 2022. godinu tvrtka je završila s EBITDA (rezultat poslovanja prije odbitka kamata, poreza na dobit i amortizacije) u iznosu od 7,9 milijuna eura, što je povećanje od gotovo 10 puta u odnosu na isto usporedno razdoblje 2021. godine i ostvareno dobit iz poslovanja u iznosu od 6,3 milijuna eura. Na računu tvrtke trenutno se nalazi preko milijun eura likvidnih sredstava”, priopćeno je iz uprave tvrtke.

Barska plovidba je 2013. godine kod kineske Exim banke podigla kredit od 46,4 milijuna dolara za kupnju dvaju brodova u Kini, za koje je država izdala jamstvo, uz poček od pet godina.

Od početka otplate 2018. većina rata za ovaj kredit isplaćena je iz državne blagajne jer je tvrtka poslovala loše. Agencija za sprječavanje korupcije u listopadu prošle godine utvrdila je da je ta državna potpora nezakonita te da tvrtka u proračun treba vratiti 9,2 milijuna eura.

Kupovina trajekta

“Svjesni činjenice da je rezultat ostvaren u prethodnoj godini velikim dijelom rezultat rekordno visokih vozarina na tržištu, poduzimamo daljnje korake u cilju optimizacije i diversifikacije poslovanja s ciljem ostvarivanja pozitivnog poslovnog rezultata, a time i dokapitalizirati Barsku plovidbu na zadovoljstvo svih njezinih dioničara. S ciljem diverzifikacije poslovanja, krenuli smo u realizaciju investicijskog projekta - izgradnju 32 stambene jedinice za tržište, koje ćemo dobiti rekonstrukcijom i prenamjenom stare upravne zgrade Barske plovidbe. Realizacijom ovog projekta kompanija očekuje oko četiri milijuna eura novih prihoda, tijekom 2023. i 2024. godine, čime će se stvoriti preduvjeti za kupnju trajekta i obnovu linije Bar-Bari”, navode iz kompanije.

No, ipak je nejasno kako će trajekt biti kupljeni. Prilikom nedavne posjete Baru, crnogorski premijer Dritan Abazović je poručio da Vlada neće participirati u kupnji spomenutog trajekta te da bi brod trebala kupiti Barska plovidba. Na novinarsku konstataciju da i u razvijenim pomorskim zemljama, poput Grčke i Hrvatske, Vlade pomažu bijelu flotu, premijer je rekao da je država državnim potporama već pomogla svojim tvrtkama u državnom vlasništvu.

“Mogu raditi s profitom, ako će raditi kako treba, a ako će raditi kao u proteklom razdoblju, nema spasa ni u kakvoj proračunskoj projekciji. I to nije pos ruka Barskoj plovidi, nego svima – tko hoće zaraditi, nađe se, mora se organizirati bolje, profesionalnije, imati viziju, imovinu, da ljudi ne dolaze na posao i učiniti ništa. Oni imaju obvezu prezentirati nam plan, smjernice, troškove, a nakon toga dolazi faza saznanja kako ćemo to financirati. Naša ambicija i želja je to učiniti i vjerujem da se to može učiniti na isplativ način. Tijekom sezone trebalo bi biti više linija, izvan sezone, logično, da to ne bude svakodnevno, ali uz dobar plan svaka tvrtka može poslovati pozitivno. Prošle godine su zaradili 700.000 eura, a ove godine preko šest milijuna eura”, rekao je crnogorski premijer.

UO: Netočni razlozi ostavke

Iz Uprave Barske plovidbe su priopćili da je bivši izvršni direktor društva Zoran Tajić, koji je prošli tjedan podnio ostavku, javnosti iznio niz netočnih razloga za ostavku.

“Tajiću je mandat istekao za tri mjeseca s obzirom na to da nije uspio ishoditi razrješenje od Upravnog odbora kako bi u slučaju razrješenja prije isteka mandata dobio ugovorenih 12 neto primanja. Iskoristio je pravo koje mu daje važeći kolektivni ugovor i podnio zahtjev za prijevremenu mirovinu, a sve u cilju naplate šest neto plaća od tvrtke u slučaju odlaska u mirovinu, sukladno važećem kolektivnom ugovoru”, naveo je Upravni odbor “Barske Plovidbe”.

Novi iskorak

S ciljem diverzifikacije poslovanja, kreću u realizaciju investicijskog projekta izgradnju 32 stambene jedinice za tržište

Regija

hr-hr

2023-02-08T08:00:00.0000000Z

2023-02-08T08:00:00.0000000Z

https://poslovni-dnevnik.pressreader.com/article/281698323903378

Vecernji List