Poslovni dnevnik

Može li Jabil napokon preokrenuti negativan trend u Slavoniji?

Amerikanci potvrdili da u zoni Nemetin kane zaposliti čak 1500 ljudi

JOSIPA BAN josipa.ban@poslovni.hr

Čak 10 lokacija u više država, uključujući Rumunjsku i Srbiju, bilo je u igri

Američka kompanija Jabil Inc. kreće u gradnju centra izvrsnosti za proizvodnju u Osijeku. U njemu će zaposliti 1500 ljudi, najavio je američki investitor putem PR agencije.

Javnost je tako napokon dobila potvrdu onoga o čemu se šuška od početka veljače, a što bi trebalo predstavljati gospodarsku i društvenu renesansu ne samo Osijeka već čitave Osječko-baranjske županije. Renesansu jer je riječ o najvećoj investiciji u Osijeku, te jednoj od najvećih u Hrvatskoj. U konačnici, moguće je da će u novoj tvornici koja će biti smještena u Industrijskoj zoni Nemetin te zauzimati 170 tisuća m2, biti zaposleno 4500 ljudi. Tako je barem komunicirano s predstavnicima lokalne i područne (regionalne) samouprave, odnosno Ivanom Anušićem, osječko-baranjskim županom te Ivanom Radiće, gradonačelnikom Osijeka, koji su osobno s investitorima pregovarali čak sedam puta u godinu i pol dana. Čak 10 lokacija, u više država, uključujući Rumunjsku i Srbiju, bilo je u igri, otkrio je na konferenciji za novinare gradonačelnik Osijeka. No, američka se kompanija, a koja globalno zapošljava 250 tisuća ljudi na stotinu različitih lokacija u 30 država, odlučila na Osijek i Hrvatsku. Riječ je o proizvodnoj kompaniji koja za više od 400 različitih brendova, odnosno klijenata, od onih iz područja zdravstva, dostave, pametnih telefona, automobilske industrije, 5G mreže... proizvodi raznu opremu te čiji su prihodi u 2022. iznosili 33,5 milijarde dolara. Što se tiče nove proizvodne lokacije u Hrvatskoj iz kompanije najavljuju da je dovršetak gradnje proizvodnog pogona predviđen početkom 2024. godine te da će u njemu raditi 1500 ljudi. Trenutno je, poručuju priopćenjem, u tijeku zapošljavanje, koje će trajati cijelu godinu.

Otvorene su menadžerske i inženjerske pozicije, kao i niz radnih mjesta u operacijama, opskrbnom lancu, financijama i ljudskim resursima. Iznos investicije, što će točno proizvoditi u Osijeku te kakvi su im daljnji planovi iz američke kompanije, za sada, ne žele otkriti.

“Širenje poslovanja strateška je odluka u skladu s fokusom Jabila na dugoročne trendove i rast u područjima obnovljive energije, električnih vozi

- la, zdravstva, 5G mreže i clouda”, kažu. Da će novi pogon biti središte Jabilove stalne predanosti inoviranju i održivosti poručuje Gerald “JJ” Creadon, izvršni potpredsjednik operacija Jabila. Iz zahtjeva za ocjenu o potrebi utjecaja na okoliš, koju su u siječnju uputili Ministarstvu gospodarstva, vidljivo je da će u Osijeku proizvoditi medicinske protetske dijelove i mikročipove te matične ploče za autoindustriju, dakle tehnološki vrlo sofisticirane informatičke komponente, matične ploče, čipove i fine mehaničke sklopove za daljnje korištenje i ugradnju u automobilskoj i zdravstvenoj industriji.

Prva Stranica

hr-hr

2023-03-24T07:00:00.0000000Z

2023-03-24T07:00:00.0000000Z

https://poslovni-dnevnik.pressreader.com/article/281496460531118

Vecernji List