Poslovni dnevnik

‘Ovo je početak revitalizacije, slijedi povratak stanovništva’

Župan i gradonačelnik tvrde da su se investitoru stavili na raspolaganje 24/7, a sada će pomoći pri pronalasku radne snage

Doprinos ćemo dati i kroz prekvalifikacije, stipendiranje, edukaciju i pripremanje radne snage za rad u pogonima Jabila

IVAN ANUŠIĆ župan Osječko-baranjske županije

Kako se dalo zaključiti nakon čujerašnje press konferencije vezane za potvrdu ove investicije, možda i presudnu ulogu u dovođenju američkih investitora u Osijek imala je politika, odnosno župan i gradonačelnik.

”U startu smo im se u potpunosti stavili na raspolaganje jer je investitorima bilo iznimno važno dobiti političku suglasnost i prihvaćanje projekta”, kaže Anušić. To su i dobili. Grad je odmah oformio multiresorni tim koji je investitoru bio na raspolaganju 24/7. Dodatan plus u pregovorima sigurno je bila i politika grada Osijeka kojom se ulagači oslobađaju plaćanja komunalnog doprinosa. Rezanje ovog nameta američkom će Jabilu, otkrio je Radić, uštedjeti 2,5 milijuna eura. Istovremeno, američka će proizvodna tvrtka gradu kroz naknadu za pravo građenja u 50 godina uplatiti 474 tisuće eura, od čega 194 tisuće u prve tri godine te još 280 tisuća u narednih 47 godina, odnosno do trenutka kada ne kupe parcelu, ako se na to odluče, pojasnio je Radić.

Fokus na gospodarstvo

Grad je investitoru, također, pomogao oko pronalaženja parcele i njezine pripreme. Tako su u Industrijskoj zoni Nemetin, koja je opremljena svom potrebnom infrastrukturom, devet čestica spojili u jednu veličine 170 tisuća četvornih metara.

”Bili smo iznimno brzi i operativni u svim procesima, a na rezultat svi možemo biti ponosni. On je u konačnici posljedica našeg fokusa na jačanje gospodarstva, privlačenje investitora, stvaranje preduvjeta za

otvaranje novih radnih mjesta”, poručuje Radić.

A dugogodišnji negativni trendovi, i gospodarski i demografski, koji su pogodili Slavoniju, mogli bi biti problem u pronalaženju zaposlenika, jer ovoliko radnika odjednom u Slavoniji nikada nije traženo. I u rješavanju tog problema lokalna se zajednica stavila na raspolaganje ulagaču.

Ivan Anušić, župan Osječko-baranjske županije, poručuje da će svoj doprinos dati kroz prekvalifikacije, stipendiranje, edukaciju i pripremanju radne snage za rad u proizvodnim pogonima Jabila. Sve su to, kaže, spremni i financirati. Prekvalifikacije bi trebale ići kroz Elektrotehničku i prometnu školu Osijek, a u svemu bi trebao sudjelovati i HZZ, kao i Sveučilište u Osijeku, posebno Fakultet elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija Osijek (FERIT). ”Slavonija će svjedočiti obrnutom trendu. Umjesto dosadašnjem iseljavanju uvjeren sam da nam slijede godine doseljavanja i vraćanja stanovništva”, ističe Anušić koji je uvjeren da je ovo početak gospodarske i društvene revitalizacije Slavonije.

Dašak optimizma

U konačnici, daje mu za pravo imenjak i stranački kolega Radić, Osijek bilježi nikada višu zaposlenost, a koja prelazi 50 tisuća ljudi. Usto, prvi su put u posljednji deset godina brojevi useljenih veći od broja iseljenih.

Razloge za optimizam grad i županija imaju i zato što lokalna samouprava, otkrio je Radić, pregovara s još nekoliko investitora. S konferencije za medije stoga svojim stranačkim kolegama na višim funkcijama u Zagrebu poručuje da im daruju treću fazu zone u Nemetinu jer prostora za nove investitore u postojećoj industrijskoj zoni više nemaju. ❖

Aktualno

hr-hr

2023-03-24T07:00:00.0000000Z

2023-03-24T07:00:00.0000000Z

https://poslovni-dnevnik.pressreader.com/article/281548000138670

Vecernji List