Poslovni dnevnik

OIE u Srbiji: Potrošači opet izigrani

Izmjene Zakona o korištenju obnovljivih izvora energije koje je usvojila Vlada Srbije, iako ukidaju feed-in tarife za velike proizvođače električne energije iz OIE, ne idu u prilog potrošačima jer će oni i dalje plaćati struju dobivenu u ovom način po cijeni većoj od tržišne, kao što je to slučaj i sada, što nije ni opravdano ni logično, smatraju sugovornici Danasa.

Naime, u cilju poticanja proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora energije, nadležne vlasti u Srbiji su 2013. godine uvele sustav feed-in tarifa, koji jamči vlasnicima OIE da će Elektroprivreda Srbije u roku od 12 godina plaćati im višu cijenu od tržišne za proizvedene “zelene kilovate”. To se objašnjava činjenicom da je potrebno stimulirati proizvođače iz obnovljivih izvora kako bi mogli na vrijeme platiti investicijske troškove.

Taj je sustav još uvijek aktualan, a troškove zbog toga što EPS više plaća “zelenu” struju snose potrošači kroz naknade za poticanje razvoja OIE.

Izmjenama Zakona, stvar bi se trebala promijeniti jer će se zajamčene cijene električne energije iz obnovljivih izvora dodjeljivati na dražbama, no to ne znači da građani više neće plaćati naknadu za poticanje OIE te da će zbog promjena računi biti manji. Razlog tome je što će se sustav feed-in tarifa i dalje primjenjivati na postrojenja snage manje od 500 kilovata, uključujući male hidroelektrane i vjetroelektrane snage manje od tri megavata, s tim da nisu duže fiksni, ali će njihov iznos ponuditi sudionici na dražbi.

Dakle, unatoč izmjenama, maloprodajna cijena električne energije za potrošače i dalje će biti viša od tržišne.

Regija

hr-hr

2023-03-24T07:00:00.0000000Z

2023-03-24T07:00:00.0000000Z

https://poslovni-dnevnik.pressreader.com/article/281672554190254

Vecernji List