Poslovni dnevnik

TikTok se bori protiv zabrane u SAD-u, među oglašivačima raste panika

Izvršni direktor kineske tvrtke pred baražnom vatrom

ANA BLAŠKOVIĆ ana.blaskovic@poslovni.hr

Široka zabrana TikToka mogla bi naštetiti Demokratima koji mrežu koriste da dopru do mlađih birača

Napetosti između Zapada i Kine zbog kojih su institucije EU-a i administracija u Washingtonu zabranile upotrebu TikToka na službenim uređajima, a sve glasnije se spominje i mogućnost široke zabrane, izazvala je paniku među oglašivačima na toj platformi.

'Rigorozni' napori

Izvršni direktor TikToka u četvrtak se pred Kongresom suočio s teškim pitanjima povjerenstva sklonog zabrani kineske aplikacije za kratke videozapise smatrajući da predstavlja potencijalnu prijetnju nacionalnoj sigurnosti SAD-a.

Shou Zi Chewa treba uvjeriti Amerikance da aplikacija s više od 150 američkih korisnika stvara ekonomsku vrijednost i podržava slobodu govora. Najglasnije su optužbe da će podatke svojih korisnika dijeliti s kineskom vladom te da ne štiti dovoljno mlađe korisnike. Kompanija je objavila da potrošila više od 1,5 milijardi dolara na “rigorozne napore” za sigurnost podataka pod nazivom

“Project Texas” s oko 1500 stalno zaposlenih te ugovor s Oracleom za pohranu podataka američkih korisnika uvjeravajući da provjerava sadržaj. Saslušanje Odbora za energetiku i trgovinu Zastupničkog doma vodila je Cathy McMorris Rodgers iz Republikanske stranke. Uvod je započela riječima da “TikTok prikuplja gotovo sve podatke koji se mogu zamisliti - od lokacije ljudi do onoga što upisuju i kopiraju, s kim razgovaraju, do biometrijskih podataka i više”. “Ne vjerujemo da će TikTok ikada prihvatiti američke vrijednosti - vrijednosti za slobodu, ljudska prava i inovacije,” rekla je dodajući da je Komunistička partija Kine “sposobna koristiti TikTok kao alat za manipuliranje Amerikom”.

Uoči saslušanja Chew je rekao novinarima da “postoje mnoge zablude o tvrtki” te da je “jako ponosan što dolazi ovdje i predstavlja njih i normalne korisnike u ovoj zemlji”. Dio stručnjaka upozorava da bi široka zabrana TikToka mogla naštetiti Demokratima koji tu platformu koriste da dopru do mlađih birača.

Komunistička partija Kine sposobna je koristiti TikTok kao alat za manipuliranje Amerikom

CATHY MCMORRIS RODGERS zastupnica Republikanske stranke

Prodajte dionice ili...

“Čemu histerija i panika te ciljanje TikToka? Učinimo pravu stvar ovdje - sveobuhvatnu reformu društvenih mreža koja se odnosi na privatnost i sigurnost”, ustvrdio je demokratski zastupnik iz New Yorka Jamaal

Bowman. No, mnogo više američkih zakonodavaca podržava zabranu. TikTok je prošlog tjedna objavio da je administracija predsjednika Joea Bidena zahtijevala od kineskih vlasnika da se oslobode udjela ili će se suočiti sa zabranom. Kinesko ministarstvo trgovine u četvrtak poručilo da će “prisiljavanje na prodaju TikToka ozbiljno narušiti povjerenje investitora iz cijelog svijeta, uključujući Kinu, da ulažu u SAD. Ako su vijesti točne, Kina će se tome odlučno suprotstaviti”.

Jameel Jaffer, direktor Instituta Knight First Amendment na Sveučilištu Columbia smatra da bi ograničavanje pristupa platformi koju svakodnevno koriste milijuni Amerikanaca stvorilo “opasan presedan za širu regulaciju naše digitalne javne sfere”, prenosi Reuters. ❖

Prva Stranica

hr-hr

2023-03-24T07:00:00.0000000Z

2023-03-24T07:00:00.0000000Z

https://poslovni-dnevnik.pressreader.com/article/281741273666990

Vecernji List